Kevesebb éles önvédelmi fegyvere van az embereknek

Országosan 5683 magánszemélynek van engedélye önvédelmi lőfegyver tartására.

MTI
2015. 08. 17. 5:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országosan 5683 magánszemélynek van engedélye önvédelmi lőfegyver tartására, akik az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) nyilvántartása szerint összesen 6650 fegyvert birtokolnak. Öt éve a magánkézben lévő lőfegyverek száma még meghaladta a 8500-at – közölte a Népszabadság.

Ugyanakkor 2010 és 2015 első fél éve között 48 204-ről 56 292-re nőtt a „gáz- és riasztófegyverek önvédelmi célú viselésére kiadott engedélyek száma”. Ennél azonban sokkal több, piaci források szerint akár 200 000 ilyen fegyver is lehet magánkézen, ahhoz ugyanis nem kell engedély, hogy valaki otthon, a lakásában tartson gáz- vagy riasztófegyvert.

A lap az ORFK közlésére hivatkozva azt írja, hogy sem a jogos védelemre vonatkozó büntetőjogi szabályok 2012-es változása, sem az utóbbi időben Magyarországot érintő migráció nem volt látható befolyással a növekedésre. A kérelmek számának növekedése ezektől független és folyamatos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.