Ki akarja elhallgattatni a fekete ruhás ápolónőt?

Az etikai eljárás sem tartja vissza. „Nem értem, mit vétettem azzal, hogy elmondtam, itt már nincs lejjebb.”

kn
2015. 08. 13. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Úgy érzem, a nővérek igazát mondom, és továbbra is bátran nyilatkozom, csak borzasztó fáradt vagyok” – mondta a Lánchíd Rádió csütörtök reggeli műsorában a fekete ruhás tiltakozásáról megismert Sándor Mária. Az 1997 óta az egészségügyben, jelenleg a Péterfy Sándor utcai Kórház koraszülött részlegén dolgozó ápolónő a Független Egészségügyi Szakszervezet tagjaként követeli az egészségügyben dolgozók 50 százalékos alapbéremelését, továbbá a korábbi béremelések alapbérbe való építését, valamint az egészségügyi életpályamodell kidolgozását, az ágazat szabályozását és felülvizsgálatát és az Egészségügyi Minisztérium visszaállítását.

Mint arról az MNO is beszámolt: az ápolónő hétfőn a Facebook-oldalán közzétett egy videót, amely szerint az egészségügyi szakdolgozói kamara vezetősége, maga Balogh Zoltán elnök (még június 5-én) panaszt terjesztett elő etikai vétség gyanúja miatt ellene.

Mint Sándor Mária a Lánchíd Rádiónak elmondta, az eljárásról szóló levelet pénteken kapta, de nem ért rá vele foglalkozni, lévén, hogy szombaton nappalos, vasárnap pedig éjszakás műszakban dolgozott. Hétfőn viszont felkereste Balogh Zoltánt, aki másnap visszavonta az eljárást. Ezt a lépést az elnök az őt ért támadásokkal indokolta egy interjúban, úgy érvelt, hogy háromgyerekes apaként nem kockáztathat. Sándor Mária kijelentette: tőle biztos nem kapott fenyegetést. Nekem időm sem volt erre – tette hozzá.

Az ápolónő kifejtette: egész Magyarország megmozdult, miután valaki ki merte mondani, amit homokba dugott fejjel mindenki tudott. Mint mondta: az érintett vezetők, kamarák és a nagy szakszervezetek évtizedek óta „végigreprezentálják” az összes kormány alatt az egészségügy összeomlását, és pusztán „eltárgyalgatnak” a dologról. Sándor Mária szerint ő mint a legkisebb ápolónő, éppen ezzel ment szembe, de úgy gondolták, hogy „majd ezt az alulról jövőt elhallgattatják”. A Lánchíd Rádió kérdésére, miszerint, politikai megrendelésre akarták-e vajon elhallgattatni, Sándor Mária így válaszolt: „nem hiszem, hogy velem foglalkozna a politika, viszont a saját vezetőségemet, akik évtizedek óta ott ülnek vezető pozícióban, jobban zavarja, hogy követeltem a ledolgozott túlórák kifizetését”. Az ápolónő szerint inkább a közvetlen vezetői és akár maga a kamara akarta elhallgattatni. „Nem értem, mit vétettem azzal, hogy elmondtam, itt már nincs lejjebb” – tette hozzá.

Sándor Mária az eredményekről szólva elmondta: sikerült elérniük, hogy kifizessék a ledolgozott órákat, 5-6 hónap helyett 3 hónapra szűkült ugyanis a pótlékkifizetés kerete.

Mint ismert, 2011 óta várnak arra az egészségügyi dolgozók, hogy a délutáni és éjszakai műszakpótlékjukat hozzáemelik az alapbérhez. Sándor Mária hangsúlyozza: ez azonban nem béremelés, csupán a kormány adósságrendezése. Szerinte ahhoz, hogy ne menjenek el a nővérek Magyarországról, látványos béremelésre lenne szükség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.