Kihirdették a pótfelvételi ponthatárait

Ezzel eldőlt, hogy a csaknem 8200 jelentkező közül kik kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben.

MTI
2015. 08. 26. 14:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 5900 jelentkező felelt meg a feltételeknek, és kezdheti meg tanulmányait szeptemberben.

A pótfelvételi eljárás során alapképzésre valamivel több, mint 3737, felsőoktatási szakképzésre 1066, mesterképzésre 622 diákot vettek föl.

Az MTI összegzése szerint több mint 400 pont kellett a nagy egyetemek között a Budapesti Corvinus Egyetem emberi erőforrások képzésére 426 ponttal, a Budapesti Kommunikációs Főiskola kereskedelem és marketing képzésére pedig 448 ponttal lehetett bekerülni. A Debreceni Egyetem matematika szakán 456 pont a határ. A Pannon Egyetem mérnök-informatikus képzésére 462 pont, míg a Pécsi Tudományegyetem szociális munka és tanító szakára egyaránt 450 pont kellett. A Szegedi Tudományegyetem szabad bölcsészet szakára 468 pontot kellett hozni.

A Felvi.hu oldalon közzétett tájékoztatás szerint az e-felvételiben a felvételizők személyre szabottan is meg tudják tekinteni az eredményt (a jelentkezések és ponthatárok menüpontban).

A besorolási döntést legkésőbb augusztus 28-től lehet letölteni, szintén az e-felvételiből, erről e-mailben is értesítést küldenek majd. A felvételt nyert jelentkezők a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a felsőoktatási intézménytől kapják meg szeptember első napjaiban.

A pótfelvételiben meghirdetett szakok esetében – amennyiben a szakot korábban az általános eljárásban is meghirdették – a ponthatár nem lehetett alacsonyabb az általános eljárásban, július 23-án nyilvánosságra hozott ponthatároknál. Ha egy képzést kizárólag a pótfelvételi eljárás során hirdettek meg, a ponthatár nem lehetett alacsonyabb a jogszabályi minimum pontszámnál, ami alapképzésen és osztatlan képzésen 280, felsőoktatási szakképzésen 240, mesterképzésen pedig 50 pont.

Az idei felsőoktatási pótfelvételi eljárás keretében csaknem 8200-an adták be jelentkezésüket, mindenki csak egy helyre felvételizhetett. A jelentkezők 73 százaléka alapképzést és osztatlan mesterképzést, 17 százalékuk felsőoktatási szakképzést, 10 százalékuk pedig mesterképzést jelölt meg. A legnagyobb arányban a jogi, a gazdaságtudományi és a műszaki területhez tartozó képzésekre felvételiztek, a legnépszerűbb szakok közé a jogász, a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing szakok tartoznak, de bekerült a tíz legnépszerűbb szak közé a gépészmérnöki, a programtervező informatikus és a műszaki menedzser is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.