Kimaradunk a közös műveletből

Az uniós tagállamok közül egyedül Magyarország nem vesz részt a schengeni határok védelmét ellátó uniós szervezet, a Frontex műveleteiben.

Buzna Viktor
2015. 08. 17. 4:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júliusban adott interjút lapunknak a schengeni határok védelmét ellátó uniós szervezet, a Frontex vezérigazgatója. Fabrice Leggeri akkor elmondta, a Frontex elemzései szerint a Magyarországot érintő, Nyugat-Balkánról érkező menekültáradat jelentős része Görögországban lép be az unióba, ezért a tagállamok közös erőfeszítéseit a mediterrán ország külső határaira kell összpontosítani.

Igazodva a migránsútvonalakhoz, két akciót vezet a szervezet. A harmincnyolcmillió eurós költségvetésű Triton-művelet a Földközi-tenger középső részét célozza, vagyis az Afrikából az olasz partvidékre, illetve Máltára érkező menekülthullám csökkentésére törekszik. E mellett 2014-ben indult a Poszeidón-művelet, ami a Mediterráneum keleti térségére fókuszál. Ennek költségvetése tizennyolcmillió euró. Lapunknak adott nyilatkozatában azonban Leggeri hangsúlyozta: az uniós tagállamok növelik a Poszeidón-művelet támogatását, így csökkentve a Görögországon és a Nyugat-Balkánon keresztül Magyarországra nehezedő migrációs nyomást.

Megkérdeztük a Frontexet, hogy a magyar kormány miként, s milyen formában járul hozzá a hazánkat közvetve vagy közvetlenül is érintő közös uniós fellépésekhez? A szervezet válaszából kiderült, sem a Triton-, sem a Poszeidón-műveletben nem veszünk részt. Ezzel Magyarország az egyetlen az unió 28 tagállama közül, amely távol maradt a bevándorlás mérséklését célzó közös erőfeszítésektől. Hiányzásunk a görög térségből azért is kínos, mert a döntést, amely szerint az Európai Unió fokozott figyelmet szentel a jövőben a nyugat-balkáni migrációra, diplomáciai sikerként is értékelheti Magyarország. Júniusban a tagállamok vezető tisztségviselői tárgyaltak Luxemburgban, a menekültügy az első napirendi pontként szerepelt.

Mint kiderült, hazánk előzetesen egyeztetett, közös álláspontot képviselt a visegrádi négyek országaival. Takács Szabolcs európai ügyekért felelős államtitkár beszédében ezt képviselte. Elmondta, „közös felelősségünk, hogy fenntartható megoldást és európai választ találjunk” a migráció problémájára, s kérte a tagállamokat, hogy a közösség ne hagyja figyelmen kívül a nyugat-balkáni útvonalat. – A probléma gyökereit, kiváltó okait kell kezelni, illetve meg kell akadályozni, hogy az illegális migránsok visszaéljenek az uniós menekültügyi rendszerrel. Szorosan együtt kell működni az érintett partnerországokkal – mondta uniós kollégáinak júniusban a magyar külügyi államtitkár.

A Poszeidón-műveletben összesen huszonegy tagállam vesz részt. Ott van valamennyi kelet-közép-európai állam, így a Luxemburgban velünk szoros koalíciót alkotó Csehország, Lengyelország és Szlovákia is. Segítik a görög hatóságok munkáját a balti és a skandináv országok, de az elsősorban a déli migrációs útvonalak blokkolásában érdekelt olyan államok is nyújtanak itt támogatást, mint Olaszország, Franciaország vagy az Egyesült Királyság. Beszédes az is, hogy a Triton-műveletben is ott vannak a csehek, a lengyelek és a szlovákok, noha korábban a déli útvonalra koncentráló politikát ők is kritizálták, az akciótól ugyanakkor a huszonnyolc tagállam közül egyedül Magyarország marad távol.

– Minden tagállamnak kötelessége lépéseket tenni az embercsempészés és az illegális migráció felszámolása érdekében – ezt már az Európai Bizottság válaszolta megkeresésünkre. Az unió legfőbb döntéshozó szervét arra kértük, hogy értékelje Magyarország távolmaradását a közös határvédelmi fellépésektől. – Megértjük, hogy Magyarországra most nagy migrációs nyomás nehezedik, ennek mértékét azonban nem lehet összehasonlítani azzal, ami Görögországban vagy az olasz partoknál történik – írta levelében a bizottság sajtóosztálya. A kerítés építésével azonban nem értenek egyet – folytatta válaszát a bizottság –, az unió inkább a közös fellépést és az információ megosztását támogatja.

Megkérdeztük a magyar hatóságokat, miért nem csatlakozunk az unió többi tagállamához a schengeni határok védelmében. Az ORFK közölte, a szerb határ védelme leköti a magyar képességeket. Hozzátették: 2015-ben a bolgár–török szárazföldi határszakaszon, illetve a szerb–macedón határszakaszon technikai eszközökkel nyújtunk segítséget.

– Az, hogy Magyarország nem vesz részt a Poszeidón-műveletben, kevéssé meglepő, hiszen a technikai eszközparkra itthon is szükség van – ezt már Németh József Lajos biztonságpolitikai elemző, a Biztonságpolitika.hu főszerkesztője mondta lapunknak. Azt azonban hozzátette: érdemes lenne Magyarország részvételének más formáin elgondolkodni, mert a migrációs kihívás rendkívül összetett. – Például megfigyelőként vagy adminisztratív, értékelő-elemző segítség felajánlását még akkor is érdemes megtenni ilyen esetben, ha azt esetleg elutasítják – folytatta a szakértő. Hasonlóan vélekedik a Triton-művelettől történt távolmaradásunkról is.

Ráadásul az ilyen jellegű részvétel elősegítheti a migrációs folyamatok kezelésének egyik kulcsfontosságú elemét, a kommunikációt, amely alatt nemcsak a modern technika használatát kell értenünk, hanem azt is, hogy személyesen vagyunk jelen a folyamatokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.