„Magyarország az egyetlen, amely végzi a dolgát”

Elfogadhatatlan a kormányszóvivő szerint, hogy nyugat-balkáni országok segítik a menekülteket.

MTI
2015. 08. 28. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Naponta szembesülhetünk azzal, hogy állami szervek iránymutatásával, szervezett formában szállítják az embereket a zöldhatárra – közölte Kovács Zoltán. Hozzátette: ebben a helyzetben Magyarország az egyetlen állam a nyugat-balkáni útvonalon, amely elvégzi a dolgát, miközben a migránsok egyre agresszívabban követelik, hogy engedjék, sőt szállítsák tovább őket.

A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Magyarországnak államként, illetve az Európai Uniónak államszövetségként meg kell védenie magát, és ellenőrzött körülményeket kell teremteni. A migránsok olyan országokból, egyebek között Görögországból és Macedóniából érkeznek a magyar határra, ahol nem fenyegeti veszély az életüket. Vagyis az illegális határátlépés helyett módjuk volna arra, hogy legális formában forduljanak menedékkérelemmel a magyar hatóságokhoz vagy más uniós tagállam hatóságaihoz – mondta Kovács Zoltán.

Gyorsított eljárásban jogerősen egy év hat hónap börtönre ítéltek egy román állampolgárságú embercsempészt, aki hétfőn hat szíriai állampolgárnak nyújtott segítséget a magyar államhatár jogellenes átlépéséhez – közölte a Fejér Megyei Főügyészség pénteken az MTI-vel. Azt írták, a férfi Budapesten vett fel a gépkocsijába – a hatóságok előtt ismeretlen emberrel létrejött megállapodás alapján – hat szíriai állampolgárt, hogy őket anyagi ellenszolgáltatásért cserébe Németországba szállítsa. A tájékoztatás szerint a szír utasok közül öten útlevéllel ugyan rendelkeztek, de a határ átlépéséhez szükséges vízummal nem, valamint kezdeményezték a menekültként való elismerésükre irányuló eljárást a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál.

Az embercsempészt a rendőrség az M1-es autópályán tartott közúti ellenőrzésen leplezte le, és az ügyészség gyorsított eljárásban, „vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt” három napon belül bíróság elé állította. Közölték, a bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően a gyanúsítottat egy év hat hónap végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte, emellett három évre kiutasította az ország területéről, a bűncselekmény elkövetéséhez használt gépkocsit pedig elkobozták. Az ítélet jogerős.

Elrendelte három magyar embercsempész előzetes letartóztatását a Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója – tájékoztatta a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője pénteken az MTI-t. Schmidt Gábor ügyész közleménye szerint a Kecskeméti Járási Ügyészség több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indítványozta két ügyben három magyar embercsempész előzetes letartóztatását.

A három férfi a magyar–szerb határt illegálisan átlépő szír és afgán migránsokat szállított az M5-ös autópályán Budapest felé, a rendőrök Kecskemét közelében azonban elfogták és őrizetbe vették őket. Az első ügyben egy kisteleki férfi augusztus 21-én tíz szír migránst vett fel Ásotthalom térségében kistehergépkocsijába, majd az M5-ös autópályán Budapest irányába indult velük. A migránsok illegálisan lépték át a magyar–szerb határt, és Nyugat-Európába akartak eljutni.

A második ügy gyanúsítottjai két hódmezővásárhelyi férfi, akik augusztus 24-én egy személygépkocsival Ásotthalom térségébe utaztak. Itt felvettek három afgán migránst, akik illegálisan lépték át a határt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.