Már szeptember elején módosulhat a Btk.

Sürgős eljárásban fogadhatja el a parlament a Btk. illegális bevándorlással összefüggő szigorítását.

MTI
2015. 08. 19. 13:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt hangoztatta: legyen letöltendő börtönbüntetéssel szankcionálható bűncselekmény a határ törvénytelen átlépése, a határzár megrongálása, és szabjanak ki példás büntetést, gyors eljárásban az embercsempészekkel szemben. A Btk. módosítását az igazságügyi és a belügyi tárca dolgozza ki és terjeszti a Ház elé – ismertette, jelezve, a parlament összehívásához a két kormánypárti frakció megteszi a szükséges lépéseket. Rogán Antal azt is elmondta: a rendkívüli ülésen javasolják elfogadni azt is, hogy töröljék el az adóazonosító jel szükségességét a gyermekek utáni adókedvezmények igénybe vételéhez.

Négy év börtönre ítélt egy román állampolgárságú férfit minősített embercsempészet miatt a Budai Központi Kerületi Bíróság gyorsított eljárásban elsőfokon, nem jogerősen – közölte a Fővárosi Főügyészség szerdán. Az eljárás adatai szerint a román állampolgárságú férfi július 26-án Budapesten, Keleti pályaudvarnál két ismeretlenül maradt személlyel megállapodott abban, hogy a Magyarország területére érvényes úti okmányok nélkül, határellenőrzés kikerülve érkezett 36 külföldi – afgán, iraki és szír – állampolgárt gépkocsival Németországba, Passau városába szállítja.

A vádlott aznap a megbeszélt helyen egy személyszállításra alkalmatlan gépkocsi kevesebb mint hat négyzetméter alapterületű, szellőzőnyílással nem rendelkező rakterében zsúfolta a 36 külföldit, köztük több gyereket. A raktérnek nem volt szellőzőnyílása, megfelelő mennyiségű ivóvizet sem biztosítottak a külföldieknek, a körülbelül 5 órás utat pedig a tervek szerint megállás nélkül tették volna meg. Így a vádlott a csempészett személyek legalapvetőbb emberi szükségleteinek kielégítését sem biztosította.

„Mégis milyen nagyhatalmi átrendeződés áldozatai vagyunk épp mindannyian?” – teszi fel a kérdést publicisztikájában Kardos Gábor.

A sofőrt és utasait már a XI. kerület, Budaörsi úton rendőri intézkedés alá vonták és a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozása alapján a Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség gyorsított eljárásban bíróság elé állította a román elkövetőt csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés vádjával. Az elsőfokú bíróság az ügyészség álláspontjával egyezően állapította meg a vádlott bűnösségét, és ezért 4 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, továbbá 5 évre kiutasította Magyarország területéről. Az elsőfokú ítélet nem jogerős. A bíróság ügyészi indítványra a vádlott előzetes letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig fenntartotta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.