Még több pénz jut a fiatalok hazacsábítására

Egyelőre tizenegy külföldről visszatérőt tudtak elhelyezni a magyar munkaerőpiacon.

Csókás Adrienn
2015. 08. 14. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több pénzt is hajlandó áldozni a Gyere haza, fiatal programra az eredetileg előirányzott összegnél a kormány – derül ki Tállai András tájékoztatásából. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára a jobbikos Farkas Gergely képviselőnek adott írásbeli válaszában jelezte, az egyelőre kísérleti programként futó kezdeményezés célcsoportját és a 100 millió forintos költségvetését is tervezik bővíteni a későbbiekben, a tapasztalatok tükrében. – Amennyiben a programra szánt összeget felhasználják, a folytatásához a kormány a szükséges többletforrásokat biztosítani fogja – tette hozzá.

Ismeretes, az áprilisban útjára indított Gyere haza, fiatal elnevezésű program lényege, hogy munkát ajánlanak, fedezik a repülőjegyet, és egy évig havi százezer forintos támogatást adnak a lakhatáshoz azoknak a fiatal szakembereknek, akik hajlandók visszatérni külföldről Magyarországra. A többletforrás és a pályázati feltételek módosítása jól jöhet a programnak, az eddigi részvételi adatokból ugyanis az derül ki, hogy egyelőre nem sikerült tömegeket hazavonzani külföldről. Tállai András tájékoztatása szerint eddig mindössze tizenegy fiatalnak sikerült állást találni itthon.

Az államtitkár az LMP-s Szél Bernadett és Ikotity István kérdésére a részletekről közölte: a programra már több mint kétezren regisztráltak, akik közül 177-en nyújtottak be konkrét csatlakozási kérelmet. (A regisztrációk magas száma kicsit félrevezető, mivel a program honlapját úgy alakították ki, hogy már a munkalehetőségek megtekintéséhez is be kell jelentkezni – a szerk.) – A ténylegesen csatlakozni kívánó 177 fő közül eddig 170 fiatalt közvetítettünk ki munkaadókhoz, esetükben a munkáltatók visszajelzését várjuk. Sikeresen 11 főt közvetítettünk ki magyarországi munkahelyre, és ez a szám minden bizonnyal napról napra növekedni fog – írta Tállai András.

Hozzátette: ezekből az adatokból még nem lehet megítélni a program eredményességét, hiszen a munkáltatók döntéshozatala időigényes, a folyamat estenként akár több hónapot is igénybe vehet. – Fontos, hogy a kitelepülésről szóló döntést sem napok alatt hozták meg az érintettek, így a visszatéréssel kapcsolatban is érdemes türelmesnek lennünk – jegyezte meg.

Kitért arra is, hogy a Gyere haza, fiatal programot megvalósító Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit (OFA) Kft. összesen nettó 1,55 millió forintot használhat fel az év végéig a pályázattal kapcsolatos online PR-tevékenységekre, amiből június 30-ig nettó 930 ezer forintot költöttek el. A hazatérést fontolgató fiataloknak fontos információ, hogy a diploma nem feltétele a jelentkezésnek, valamilyen szakképesítéssel azonban rendelkezni kell, amennyiben az érintettnek nincs felsőfokú oklevele. Életkori megkötés nincs. Érdemes feltölteni önéletrajzot a program honlapjára (www.gyerehazafiatal.hu) akkor is, ha az adott időpontban épp nincs a kínálatban olyan munka, ami érdekli az illetőt. Az OFA ugyanis felveszi a jelentkezőkkel a kapcsolatot, amint talál olyan céget, amelyik a jelentkező végzettségének, szakmai felkészültségének megfelelő lehet.

Czomba Sándor munkaerő-piaci államtitkár korábban közölte: összesen 350 ezer magyar dolgozik tartósan külföldön, ám a nem reprezentatív felmérések szerint csupán 10 százalékuk tervezi hosszabb távon külföldön az életét. – A kiutazók fele egy év múlva visszatér, mert nem találtja meg a számítását, tehát érdemes póbálkozni a hazacsábítással – mondta az államtitkár a program indításakor.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondása szerint a százmilliós keret durván ötven fiatalnak tud érdemi segítséget nyújtani a hazatéréshez. A kormány eddig mintegy félszáz vállalattal kötött együttműködési megállapodást, amelyek hajlandók fogadni a profiljukba illő, megfelelően képzett szakembereket. – Legfőbb célunk, hogy kivándorolt honfitársaink számára lehetőséget kínáljunk arra, hogy Magyarországon színvonalas munkát vállalhassanak, egzisztenciát teremthessenek – fogalmazott korábban a tárcavezető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.