Roma pénzek: tovább nyomoznak

Az adóhivatal tájékoztatása szerint folyamatosak a kihallgatások, azonban egyelőre nincs gyanúsítottja az ügynek.

Horváth Csaba László
2015. 08. 06. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adóhivatal tájékoztatása szerint folyamatosak a kihallgatások, azonban egyelőre nincs gyanúsítottja az ügynek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) három feljelentést egyesítve, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. A nyomozást a Fővárosi Főügyészség rendelte el.

A főként uniós pénzből megvalósuló Híd a munka világába program gyanús pénzköltései ügyében tett három feljelentés miatt további négy ügyben érkeztek feljelentések az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) ellen a NAV-hoz. A hivatal tájékoztatása szerint utóbbiak közül egy esetben a feljelentés elutasítása mellett döntöttek, méghozzá abban az ügyben, amelyet a Farkas Flórián korábbi ORÖ-vezető elnöki költségvetési keretének felhasználása miatt tettek. A további három ügyben egyelőre nem adott tájékoztatást a NAV.

A csaknem ötmilliárd forintos uniós program miatt egyébként már másodszorra folytat szabálytalansági vizsgálatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az Index szerint ezúttal 300 millió forintot is meghaladó összeggel kapcsolatban vizsgálódik a tárca.

A 2013-ban indult Híd a munka világába uniós program során a gyanú szerint nem a célnak megfelelően, a leghátrányosabb helyzetűek érdekében használták fel a pénzeket, s a program tele van gyanús beszerzésekkel, kifizetésekkel. Többek között kiderült, több száz millió forintért vásároltak ingatlanokat, irreális áron béreltek gépjárműveket, vásároltak irodabútorokat. Farkas Flórián, az ORÖ volt elnöke, aki jelenleg a program forrásait kezelő Foglalkoztatási Szövetkezet elnöke, a botrány kipattanása óta nem hajlandó nyilatkozni a pénzek felhasználásáról.

A roma önkormányzatnál a nyomozások miatt rendkívül feszült a hangulat. A szervezeten belül alakult alternatív vizsgálóbizottság több gyanús ügyletet bemutatott már a sajtónak. Legutóbbi tájékoztatásuk alkalmával az ORÖ székházában egybegyűltek és hozzátartózik nekiestek a tájékoztatót tartó képviselőknek. A botrányba fulladt sajtótájékoztató üvöltözésbe és trágár szavakkal kísért személyeskedésbe torkollott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.