Szünetelt a vasúti közlekedés az osztrák határon

Egy nagyobb menekültcsoport miatt álltak a szerelvények.

MTI
2015. 08. 19. 11:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mávinform internetes oldalán olvasható közlemény szerint szerdán a reggeli óráktól fél tizenegyig mindkét irányban szünetelt a vonatközlekedés Ausztria és Magyarország között, ugyanis az ÖBB, az osztrák vasúttársaság a hegyeshalmi határon nem fogadott és nem indított vonatokat. Az Ausztriából érkező vonatok 20-120 perces késése délutánra csökkenhet, és késő délután helyreállhat az eredeti menetrend a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon.

Az MTI érdeklődésére Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese annyit mondott: az osztrák féltől nem kaptak hivatalos tájékoztatást arról, hogy mi volt a vasúti közlekedés többórás szünetelésének oka.
Az ORF osztrák közmédia ugyanakkor azt közölte, hogy az osztrák rendőrség a sínek mentén gyalogoló menekültcsoportra bukkant, és több mint ötven menedékkérőt feltartóztatott. Az ORF szerint nem egyedi esetről van szó.

A migránsok több mint fele Magyarországról érkezik Ausztriába, és csupán a Fertő-tó környékén naponta kétszáz embert állítanak meg az osztrák hatóságok – számolt be szerdán az APA osztrák hírügynökség.

A Magyar Nemzet szerdai számában számolt be róla, hogy egyre nő az Ausztriából hozzánk visszatoloncoltak száma is. Az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI kérdésére korábban közölte, hogy idén már hétszer több Ausztriában elfogott illegális bevándorlót vettek át, mint egy évvel korábban. Az év első hónapjában ugyanis 732 embert toloncoltak vissza hozzánk szomszédunktól, míg tavaly ugyanekkor ez a szám 111 volt.

Ismert, Lázár János keddi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte: harapófogó helyzetben van az ország, mert egyszerre jönnek délről migránsok és nyugatról is vissza akarják toloncolni a menekülteket. A miniszterről egyébként a Figyelő azt közölte, hogy hátrébb léphet a politikától, és több éves szünetet tarthat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.