Tényleg jönnek az új trolik

Napokon belül megkezdődik az új Solaris–Skoda járművek tesztüzeme Budapesten.

MTI
2015. 08. 27. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeneczey Balázs szólt arról, hogy a Solaris–Skodával 2014 végén írták alá a szerződést. A Budapesti villamos- és trolibusz-járműfejlesztés elnevezésű, európai uniós támogatásból megvalósuló 18 milliárd forintos projekt 108 új trolibusz vásárlására adott lehetőséget a fővárosnak. Ebből most 36 járművet vettek 5,7-5,8 milliárd forint értékben. A többi trolibusz akkor érkezhet, ha a szükséges forrás rendelkezésre áll majd – mondta a főpolgármester-helyettes. Közlése szerint az alacsony padlós járművek közül a csuklós trolikon 104, a szóló járműveken 64 ember utazhat egyszerre.

Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója elmondta, hogy az új trolik önjárók, és akár négy kilométert is meg tudnak tenni behúzott áramszedővel. Közlése szerint a típusengedély megvan, minden apróbb kis hibát kijavíttatnak a szállítóval, illetve a járművek megkapták az engedélyeket a közlekedési hatóságtól.

A próbajárat alapvetően a 74-es vonalon közlekedik majd – mondta Dabóczi Kálmán. A tesztüzem során kétezer kilométert kell az új járműveknek megtenniük, ötszáz kilométert hibamentesen kell tudniuk teljesíteniük – fűzte hozzá.

Dabóczi Kálmán szólt arról is, hogy szerinte indokolt lenne változtatni a trolik vonalszámozásán. Mint kifejtette, 1933-ban volt már troliközlekedés Budapesten, majd a második világháború után 1949-ben indították újra. A trolik számozása a 70-es számozástól kezdődik Sztálin 70 éves születésnapjához igazodva – jegyezte meg. A BKK vezérigazgatója ennek kapcsán azt mondta, felmerül a kérdés, meddig kell még ezzel a vonalszámozással „emlékművet állítani” ilyen történelmi szereplő előtt. Szavai szerint ha egy személyben rajta múlna a döntés, akkor „ezt a fajta megemlékezést új vonalszámozással lezárná”. Az ügyben egyeztetnek majd a fővárossal – jegyezte meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.