Tízmillióból ünnepelték a roma esélyegyenlőségi projektet

A nők foglalkoztatását segítő uniós projektet zárták le így.

MNO
2015. 08. 13. 9:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nő az esély programot uniós forrásokból finanszírozták, és azzal a céllal indították, hogy segítsék 1000 roma nő szakmai képesítésének megszerzését a szociális és a gyermekjóléti szakmákban, illetve hogy támogassák a munkaerő-piaci elhelyezkedésüket. A projekt gazdája eredetileg az Országos Roma Önkormányzat volt, amellyel együttműködve az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye, a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) is besegített a munkában – olvasható az Index.hu cikkében.

A zárórendezvényre a Türr István Képző és Kutató Intézet írt ki közbeszerzést, amelyen a „projekt szellemiségéhez illeszkedő, pozitív üzenetet hordozó felső kategóriás helyszín” biztosítását írták elő a pályázóknak, valamint 10 milliós keretet adtak a szervezésre. A győztes cég végül 9 935 000 forintos ajánlatával győzött.

Az ünnepségen felszólalt Czövek Éva, a TKKI főigazgatója, Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, valamint Köpeczi-Bócz Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának azóta államtitkárrá előléptetett EU-fejlesztések koordinációjáért és stratégiákért felelős helyettes államtitkára is.

A projekt egyéb költségeivel kapcsolatban Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szóvivője azt mondta: „messziről bűzlik” a Nő az esély program megvalósítása, amelynek során – szavai szerint – „a szegények ürügyén mulattak a résztvevők” – írta az MTI. A közelmúltban lezárult, 1,5 milliárd forintos projekt keretében átlagosan egymillió forint juthatott egy résztvevő képzésére – többségüket dajkának vagy gyermekfelügyelőnek tanították –, holott a képzési piacon ezek a tanfolyamok 50-60 ezer forintért érhetők el – mondta.

Emellett az ORÖ csaknem tízmillió forintért szerződött egy vállalkozóval öt úgynevezett érzékenyítő tréningre, amelyeket fürdővárosokban, például Harkányban, Mezőkövesden, Gyulán tartottak. Hadházy Ákos kifogásolta azt is, hogy rendezvényszervezésre összesen 25 milliót, míg a projekt menedzselésére 100 millió forintot fordítottak, így szerinte hat-hét ember nagyon jól megélt ebből.

Nemrégiben számolt be arról a Magyar Nemzet, hogy október 24-ig meghosszabbította a nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az Országos Roma Önkormányzat részvételével zajló Híd a munka világába program forrásainak felhasználásával kapcsolatban indult eljárásban.

Visszautasítja a Hadházy Ákos által elmondottakat egy, a roma nők képzési programjába bekapcsolódó civil szervezet vezetője. Jónás Jánosné, a Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület elnöke az MTI-nek azt mondta, hogy a képzés megvalósult, és sok roma nő kapott állást a program végeztével.


Országszerte ezer roma nőt képeztek ki, az LMP állításával ellentétben nem bébiszitternek, hanem gyermek- és ifjúsági felügyelőnek, valamint szociális gondozónak és ápolónak – hangsúlyozta.


Mint mondta, Szarvason a mai napig hatan házigondozóként dolgoznak az Ótemplomi Szeretetszolgálatnál, két roma nőt a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság helyi kirendeltségére, hármat pedig a városi óvodákba vettek fel dajkának. Az érzékenyítő tréningek, ahol az ellenzéki politikus szerint „az EU pénzén, a szegények ürügyén mulattak a résztvevők”, a leendő munkáltatóknak szóltak, konfliktuskezelésről és a roma hagyományokról oktatták a résztvevőket – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.