Vörösiszap: enyhítették a vádat

A módosítás szerint a katasztrófa bekövetkezte nem volt előre látható.

MTI
2015. 08. 17. 15:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vádmódosítás egyik pontja szerint a katasztrófa bekövetkezte nem volt előre látható – közölte a hétfői tárgyalás szünetében az elsőrendű vádlott védője. Bánáti János elmondta, hogy a korábbi vádirathoz képest a legjelentősebb változás az, hogy az ügyészség kijelentette: a bekövetkezett katasztrófa utáni magatartásukkal a vádlottak nem akadályozták szándékosan a kár elhárítását. „Ezzel szemben tény, hogy a szakértői vélemények alapján teljes együttműködés volt a vádlottak részéről az iszapkatasztrófa bekövetkezését követően” – fogalmazott Bánáti János.

Az ügyvéd közölte: védence a vallomását a későbbiekben ki kívánja egészíteni. Mivel olyan tényeket emelt bele az ügyészség a vádba, melyekre reflektálni kívánnak, új határnapokra tartanak igényt.

A többi vádlott védői is jelezték, hogy védenceik vallomásukat ki kívánják egészíteni, valamint határidőt kértek a további bizonyítási eljárásra való felkészülésre.

A tárgyalást vezető Szabó Györgyi bíró közölte, hogy a következő tárgyalási nap szeptember 8-án lesz.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált. Az ügyben halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat tizenöt ember, a cég vezetői és több alkalmazottja ellen, valamint számos polgári per is indult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.