Vörösiszap – Magyarország „következmények nélküli ország”

A Jobbik azt kéri, hogy vizsgálják felül a vörösiszapömléssel kapcsolatos vád módosítását.

MTI
2015. 08. 18. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kepli Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján bírálta, hogy az ügyészség több ponton is enyhített a vádiraton. Az elmúlt öt évben senkit nem vontak felelősségre, senki nem ül börtönben, és nem zároltak magánvagyonokat – sorolta.

Kitért arra is, hogy a balesetet vizsgáló parlamenti bizottság volt elnökeként helyeselte az eredeti vádiratot, és a testület nagy többséggel elfogadott jelentése is ugyanazon megállapításokra jutott.

A jobbikos politikus azt mondta: attól tart, hogy a végén senkit nem fognak felelősségre vonni. Szóvá tette, hogy miközben a vád eleinte halált okozó veszélyeztetés volt, ma különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozás, miközben tíz ember életét vesztette.

Kepli Lajos azt is bírálta, hogy az új vádirat alapján nem volt előrejelezhető a baleset, miközben a megengedettnél jóval nagyobb mennyiségű vörösiszap volt a tározó kazettában, és nem sűrű állagú, hanem híg lé.

Értékelése szerint a Mal Zrt. akkori vezetőinek minden szava cáfolható, az érintettek nem segítettek beazonosítani az iszapot, és a tragédia másnapján is azt hangoztatták, hogy az nem jelent veszélyt. A vádlottak szerencséjének nevezte, hogy Magyarország „következmények nélküli ország”.

A Veszprémi Törvényszéken hétfőn több pontban módosították a vádat a devecseri vörösiszapömlés feltételezett felelősei ellen zajló per tárgyalásán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.