A fideszes Papcsákék titkolóznak

A nyilvánosság kizárásával zajlott le pénteken az MNB gazdálkodását ellenőrző felügyelőbizottsági ülés.

MTI
2015. 09. 26. 5:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Konkrét információkat sajnos nem mondhatok a mai ülésről, mert így szól a felügyelőbizottság (fb) ügyrendje, amit nem akarnék megsérteni – nyilatkozta lapunknak Nyikos László, a jegybank új felügyelőbizottságának egyik tagja. – Azt, hogy pontosan mely témákról tárgyaltunk, s mire jutottunk, a megegyezés szerint az elnök jogosult közölni. Annyit azonban elmondott Nyikos László, hogy a közvéleményt igencsak foglalkoztató kérdések kerültek napirendre.

A szakember kifejezetten hasznosnak ítélte a pénteki ülést, ugyanis több közérdekű ügyben vizsgálat indításáról is döntöttek, az egyikre éppen az ő vezetésével kerül majd sor. Az ülésen kifejtette, a nem nyilvános információk körét túlságosan mereven kezelik. Véleménye szerint a meghívó például semmiféle titkot nem rejteget, nyugodtan nyilvánosságra lehetne, illetve kellene hozni. Sőt, Nyikos László a lehető legszélesebb körű nyilvánosság híve, ezért elképzelhetőnek tartana egy olyan megoldást, amelynek során a sajtó részt vehetne az ülés nyilvános részén, amelyen nem tárgyalnak minősített adatokról.

A tegnapi ülésen szóba is hozta, hogy amint az országgyűlési bizottsági ülések nyilvánosak, úgy a jegybank fb-ülései is azok lehetnének. Érvei azonban süket fülekre találtak, így véleményével egyedül maradt a testületben. Ami nem csoda, hiszen a Jobbik által delegált Nyikoson kívül csak a kormánypártok jelöltjei ülnek a bizottságban.

A bizottság tagjai mellesleg nem mindig ilyen finnyásak. Nem tiltakoznak például Papcsák Ferenc miatt, aki nemhogy fb-elnök, de az fb tagja sem lehetne. Nem rendelkezik ugyanis sem hitelintézeti, sem pénzügyi, sem számviteli kérdésekben kiemelkedő szakmai ismeretekkel, amit a tagsághoz a törvény előír.

A felügyelőbizottság az MTI-hez eljuttatott szűkszavú közleményében az írta, hogy tudomásul vette a jegybank idei első hat hónapra vonatkozó mérleg- és eredménykimutatását, a jövőre nézve pedig derűlátó. Arról is döntött, hogy vizsgálatot indít az MNB által megvásárolt ingatlanokkal, valamint az alapítványok létrehozatalának jogszerűségével kapcsolatban. A vizsgálatok lezárását követően a testület tájékoztatást ad az ellenőrzés megállapításairól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.