A kormány sem bízik már az ORÖ-ben?

Egy kétmilliárd forintos közös projektből ebrudalta ki a kabinet a roma önkormányzatot.

Horváth Csaba László
2015. 09. 24. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A friss határozat a kormány áprilisi döntését módosítja, ami az Emmi kiemelt projektjeit tartalmazza. Ennek érdekessége, hogy míg az eredeti dokumentumban például a kétmilliárd forint keretösszegű Roma mentorhálózat fejlesztése címet viselő programot az ORÖ és a TKKI közösen bonyolította volna le.Mára azonban kikerült belőle a roma szervezet, így az intézet egyedül hajtja végre. Ugyanez történt a többi, főként romák számára induló programmal. A több mint négymilliárd forint költségvetésű Nő az esély projekt szintén kikerül az ORÖ felügyelete alól, s azt egyedül hajtja majd végre a TKKI. Utóbbi azért is meglepő, mert az ezer roma nő számára szakképesítést nyújtó program első része idén áprilisban zárult, akkor pedig Langerné Victor Katalin, az Emmi társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára nagy elismeréssel szólt róla, jelét sem adva annak, hogy az ORÖ és a TKKI szoros együttműködésében gondok adódtak volna.A Türr István Képző és Kutató Intézethez egyébként további jelentős projektek kerülnek. Ők hajtják majd végre a 9 ezer hátrányos helyzetű iskolás támogatását segítő Útravaló című ösztöndíj- és mentorprogramot, ami hatmilliárd forintos költségvetéssel bír. De körülbelül ugyanekkora összegből gazdálkodhatnak majd az Aktívan a tudásért nevű programban, amely felnőttek általános iskolai végzettségének megszerzését segítené.A roma önkormányzat kegyvesztettsége mellett kevéssé érthető a TKKI-ba vetett óriási bizalom, ugyanis a két szervezet konzorciumban bonyolította le a botrányos Híd a munka világába programot – ami miatt az adóhivatal jelenleg is nyomozást folytat költségvetési csalás miatt, és az Emmi is több szabálytalansági vizsgálatot folytatott. Mint arról tegnap beszámoltunk, a tárca összesen 228 millió forint visszafizetésére kötelezte az ORÖ-t.A projekt miatt egyébként számtalan feljelenés érkezett a hatóságokhoz, amelyekről Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy egyesek az ORÖ-t vagy Farkas Flórián roma vezetőt próbálták lejáratni. Megkerestük a Miniszterelnökséget kérdéseinkkel, ám a sajtóosztály későbbre ígért csak tájékoztatást. De nem érkeztek válaszok az Emmitől sem, ahol arról érdeklődtünk, mi vezetett oda, hogy a roma önkormányzattól elvették az uniós programokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.