Egy éve nem volt ilyen erős a Fidesz–KDNP

A kormánypártok népszerűsége 5 százalékponttal, 34 százalékra erősödött.

MTI
2015. 09. 28. 10:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint az illegális bevándorlás elutasítása és a kormányzati bevándorláspolitika támogatása június óta egyre inkább pártkötődéseken átívelő üggyé vált, „a tartós stabilizáció után vélhetően ennek is köszönhető” a Fidesz–KDNP táborának szeptemberi erősödése. A kormánypártok támogatottsága a teljes népesség körében az augusztus közepi 29 százalékról szeptember végére 34 százalékra erősödött.

A szeptember 19. és 24. között, ezer ember részvételével készült reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a Fidesz–KDNP tábora tavaly szeptemberben, a tervezett internetadó bejelentése előtt volt a legutóbb ilyen erős.

A felmérés szerint a Jobbikkal 17 százalék szimpatizál, ami – mint írták – statisztikailag megegyezik az augusztusi 15 százalékkal. Az MSZP, a DK és az LMP támogatottsága egyaránt a statisztikai hibahatáron belül, egy-egy százalékponttal csökkent. A szocialistákkal így a teljes népesség 8, a DK-val 5, míg az LMP-vel 4 százaléka szimpatizál. Az Együtt támogatottsága ezúttal is egyszázalékos, míg az egyéb pártot támogatók aránya összesen 3 százalék. A rejtőzködők és nem szavazók összességében az augusztusi 34 százalék után most a teljes népesség 28 százalékát teszik ki, a Fidesz–KDNP így vélhetően innen erősödött – áll az összegzésben.

A várható választási eredményhez legközelebbi adatok (potenciális szavazók) alapján a pártok támogatottsága a következő: a Fidesz–KDNP 44, a Jobbik 26, az MSZP 9, a DK 8, az LMP 6, az Együtt 2, a Liberálisok 1, az egyéb pártok potenciális szavazói tábora pedig 4 százalékos. A Fidesz–KDNP ezzel a potenciális szavazók között is erősített, a migránskérdés ugyanis tartósan aktivizálta a kormánypártok szimpatizánsi táborát. Ezzel szemben a DK-támogatókat elbizonytalanította a bevándorlási helyzet: a párt potenciális szavazótábora 5 százalékponttal csökkent – írták.

 

 

A kutatásból az is kiderül, hogy a teljes népesség körében egy hét alatt 18 százalékponttal, 55 százalékról 73 százalékra nőtt a magyar–szerb zöldhatáron létesített biztonsági határzár támogatottsága. Hozzátették: a határvédelemmel való elégedettséget mutatja az is, hogy a kerítés román és horvát határszakaszok irányába való bővítését csaknem azonos mértékben, 71 százalékban támogatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.