Ellenőrzés nélkül az MNB

Jobbik, LMP, Liberálisok: abszurdum, ami a jegybankban zajlik.

Hajdú Péter
2015. 09. 29. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elszabadult hajóágyúként jellemezte az ellenőrzés nélkül működő Magyar Nemzeti Bankot (MNB) Volner János jobbikos országgyűlési képviselő a parlament gazdasági bizottságának tegnapi ülésén. A politikus a jegybankról szóló törvényhez beadott liberális módosító javaslat tárgyalásakor tette kijelentését. Volner szerint ugyan alapvető ellentétek vannak a javaslatot beadó Fodor Gábor liberális pártja és a Jobbik között, abban azonban egyetértenek, tarthatatlan, hogy a jegybank gyakorlatilag ellenőrzés nélkül működik.

A törvénymódosító javaslat megszüntette volna, hogy az államnak – tulajdonosként – semmiféle ellenőrzési lehetősége nincs az MNB tevékenysége fölött. Jelenleg ugyanis a számviteli, valamint az üzletvezetésről és a jegybank vagyoni helyzetéről szóló beszámolót az elnökből és az alelnökökből álló igazgatóság fogadja el, s az osztalékfizetésről is ez a testület dönt. Fodor javaslata szerint ezeket a feladatokat átvenné a tulajdonos, vagyis az azt képviselő – a költségvetés benyújtásáért felelős – miniszter. Ugyancsak a tulajdonos dönthetne az eredmény felhasználásáról. S bár a jelenleg érvényben lévő törvény szövegéből is következik Fodor Gábor szerint, hogy alapítványi támogatásra, karitatív célokra csak a kiszabott bírságokból befolyó összeget lehetne felhasználni. A képviselő fölhívta a figyelmet, hogy az MNB alapítványokkal kapcsolatos tevékenysége, műkincsvásárlásai, széles körű szponzorációs tevékenysége már az Európai Központi Bank aggodalmát is kiváltotta, s hogy a kormánypárti többségű felügyelőbizottság is vizsgálatokat tart szükségesnek a túlzott költekezés miatt.

A felügyelőbizottság összetételéről és működéséről szólt az a másik módosító javaslat, amelyet Schmuck Erzsébet (LMP) nyújtott be. Eszerint az Országgyűlés által delegált felügyelőbizottsági tagokat úgy kell elosztani, hogy minden képviselőcsoport által jelölt személy bekerülhessen a testületbe. A képviselő szükségesnek tartja ellenőrzési jogosítványokkal felruházni a bizottságot. Végül a módosító javaslat szerint a bizottság tagjai nem az új kormány hivatalbalépéséig dolgoznának, mint jelenleg, hanem az új felügyelőbizottság megválasztásáig, így nem maradna felügyelet nélkül a jegybank.

Mindkét javaslatot leszavazta a kormánypárti többség.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.