Fenyegetés a kormánynak

A roma önkormányzat elnöke üzent a kabinetnek, akár tüntetni is készek.

Horváth Csaba László
2015. 09. 30. 6:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínos helyzetbe került az Országos Roma Önkormányzat elnöke, aki tegnap azután hívott össze sajtótájékoztatót, hogy kiderült, a roma szervezet a kormány döntése alapján a jövőben nem vesz részt a kiemelt uniós projektek lebonyolításában. A több mint tízmilliárd forint nagyságrendű, főként romáknak szóló uniós programok ugyanis a Türr István Képző- és Kutatóintézethez kerülnek. Hegedüs István ugyanakkor úgy látja, mindezek ellenére töretlen a bizalom a szervezet és a kormány közt.

A megjelent hírek pedig szerinte az ORÖ-ben komoly feszültséget okoztak, és a vidéken élő cigány emberek közt is „labilis” állapotot idéztek elő. Mint mondta, aggodalomra semmi ok, ugyanis tegnap tárgyalásokat folytatott a kormány képviselőivel, amelyek során az derült ki, hogy „a kormány továbbra is stratégiai partnerének tekinti az Országos Roma Önkormányzatot”. A roma vezető szerint igaz, hogy a Magyar Közlönyben megjelentek „bizonyos írások” arra vonatkozóan, hogy kik lesznek a felzárkóztatási programok kedvezményezettjei, de – ahogy fogalmazott – „vajon mi a garancia arra, hogy egy hét múlva nem jelenik meg a kiírás teljesen más formában?”

Hozzátette, biztosan megtalálják a módját, hogy ezekben a programokban aktívan részt vegyen az ORÖ, amely az ellene folyó szabálytalansági eljárások miatt nem lehet a fő kedvezményezettje a programoknak. Közölte, ha ez nem így történik majd, akkor „a magyarországi cigány társadalom tudja, hogy mi a feladata, és mi a dolga”. Arra a kérdésre, hogy ez pontosan mit jelent, azt válaszolta: „Meg fogjuk tenni a szükséges lépéseket arra, hogy soha többet ne forduljon elő az, hogy cigány emberekről döntenek cigány emberek nélkül.” Elmondta, akár demonstráció is várható.

Hegedüs István a tájékoztatón tagadta Rétvári Bencének, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárának szavait, aki a minap a parlamentben arról beszélt, hogy 228 millió forint visszafizetésére kötelezték a roma szervezetet a botrányos Híd a munka világába uniós program nyomán. Hegedüs szerint nem igaz, hogy vissza kellene fizetniük az összeget, erről szóló határozatot nem kaptak. Ugyanakkor arra a kérdésre már kitérő választ adott, hogyha nem kaptak ilyet, miként tudtak ellene fellebbezni öt pontban is.

A roma vezető szintén nem adott egyenes választ arra a felvetésre, hogy miként lehet töretlen a bizalom a kormány és köztük, ha Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a rendőrség bizalma fogyott el az ORÖ-vel szemben, és rendészeti kérdésről van szó a Híd a munka világába program kapcsán, utalva ezzel a projekt ügyében zajló nyomozásra.

Kiderült az is, a vezető széke az ORÖ-n belül is inog, ugyanis a szervezet elnökségéből lemondásra szólították fel. Erre a Hegedüs úgy reagált: „Naponta, hetente szólítanak fel embereket lemondásra, miért ne lehetne ez itt is így?”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.