Ferencváros: Nincs gond az Illatos úton

Az önkormányzat szerint nem szennyezett sem a föld, sem pedig a levegő a telephely közelében.

MTI
2015. 09. 01. 20:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkormányzat szerint megvizsgáltatták a levegőt például a Napfény utcai termelői piac és a Lobogó utcai Weöres Sándor Iskola környékén; a földet és a vizet pedig a József Attila lakótelep, az Aszódi utcai és MÁV-lakótelep területén. A talajmintákat a felszín közeléből, a vízmintákat pedig az Illatos-árokból, és 2-3,5 méter mélységű furatokból vették.

Az akkreditált laboratóriumi vizsgálatok legfontosabb eredménye, hogy akut, azonnali óvintézkedést igénylő szennyezést az említett területeken nem mutattak ki – tették hozzá. Ugyanakkor a szakemberek a talajminták és a talajvizek egy részében nyomnyi mennyiségben mutattak ki növényvédőszer-maradványokat.

Mivel Budapest ipari tevékenysége nyomán a talajvizek közvetlen felhasználása sehol sem ajánlott, így Ferencvárosban a közterületek öntözése, és a játszóterek kútjainak ellátása korábban és jelenleg is vezetékes víz igénybevételével történik. A Budapesti Vegyiművek mentesítését december végéig fejezhetik be, megszüntetve ezzel a földtani közeg és felszín alatti vizek felülszennyeződését – írta a IX. kerületi önkormányzat.

Április 28-án mutatták ki előzetes laboreredmények, hogy különböző veszélyes anyagok jelenléte a talajban megközelíti az egészségügyi határértéket, ezért Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter április végén bejelentette, hogy azonnali helyszíni vizsgálatot rendel el a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyén.

A Miniszterelnökség május 19-ei közleménye szerint a legveszélyesebbnek ítélt 991 hordóban DNBS-hulladékok (dinitro-benzoesav), anyalúgok, savak (például kénsav), különböző szilárd és folyékony veszélyes hulladékok vannak. A szakszerűtlen és jogszerűtlen tárolás következményeként a hordók egy részében lévő veszélyes hulladékok közvetlenül érintkezhettek a talajjal vagy a levegővel, így a hulladékok szennyezőforrást jelentettek a felszín alatti közegekre.

Június elején szállították el a közvetlen környezeti veszélyt jelentő több mint 1000 hordót a telephelyről. Ezzel lezárult a területrendezés első fázisa, amely során mintegy 110 tonna hulladékot vittek el egy hónap alatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.