Gréczynek feltűnt, hogy fizetni kell a matekversenyekért

A DK szóvivője szerint az Orbán-kormány hibája, hogy nevezési díjat kell fizetni egy matematikaversenyen.

LD
2015. 09. 22. 2:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Orbánisztán: A diák fizet a matekversenyért” címmel tett közzé vasárnap blogbejegyzést a Sztárklikken Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője, a leadben ekként folytatva: „A cím nem vicc, hanem tény. A Klik nevű kormányzati képződmény, amelynek elvileg a magyar oktatás zökkenőmentességének biztosítása lenne a feladata, ezer forintot kér diákonként, hogy az iskolai csapat elinduljon a Bolyai matekversenyen.”A bejegyzésben Gréczy hosszan fejtegeti is, hogy ezzel a szegényebbeket rekesztik ki a versenyből: „Tehát nem a diákok kapnak esetleg pénzjutalmat (amúgy nem is kellene), hanem ők, pontosabban a családok fizetnek. Ahol az az ezres számít, ott le kell cseréni az ügyes matekost egy olyanra, akinek van pénze, de nem olyan jó képességű? És a szegény, de jó matekos ne versenyezzen, ha már csóró, és nem szerezhet sikerélményt?” A végén pedig leszögezi, hogy „undorító az orbáni világ. Tönkreteszi ezt a nemzetet.”A helyzet ezzel szemben az, hogy a matematikaversenyek többsége kér nevezési díjat, ahogy kért korábban, az előző kormányok alatt is. A 2016-os Nemzetközi Kenguru Matematikaversenyen ötszáz, a Zrínyi Ilona Matematikaversenyen és a Varga Tamás Országos Matematikaversenyen pedig ezer forintos nevezési díj van. A Zrínyin pedig, mint az olvasható, korábban is ezer forintot kellett fizetni az indulásért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.