Idén elvégezhetik az első magyarországi tüdőátültetést

Jelenleg Bécsben operálják a magyar betegeket.

MTI
2015. 09. 25. 5:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap pénteki számában az olvasható, hogy az elmúlt hónapokban az onkológiai intézet és a Semmelweis Egyetem kialakította azt a szakmai együttműködést, ami az operációk „hazatelepítéséhez\" szükséges. Jelenleg ugyanis Bécsben operálják a magyar betegeket, döntően magyar orvosok közreműködésével. Kásler Miklós a lapnak elmondta: az intézet szakemberei teljes mértékben felkészültek a feladatra, a hiányzó műszerek pedig előreláthatóan október közepéig megérkeznek az intézetbe. Az évente elvégezhető beavatkozások száma elérheti a negyvenet is.

A Magyar Idők emlékeztetett arra, hogy csaknem kilencszázmillió forintot különített el még tavaly decemberben a kormány azért, hogy megteremtse Magyarországon a tüdőátültetés feltételeit. Beavatkozásonként 20 millió forintot fizet a biztosító. Magyarországon megközelítőleg 1500 beteg vár valamilyen szervre, a legtöbben, majdnem 1200-an vesére, tüdőtranszplantációra jelenleg tizenhatan várnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.