Ítéletet hoztak a deportálásról szónokló képviselő ügyében

A politikus a bíróság szerint személyiségi jogokat sértett.

MTI
2015. 09. 24. 15:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mohácsi Lászlót a roma közösséghez tartozó Szőrös Irén jelentette fel szavaiért.Tóth Endre Tamás bíró ítéletében leszögezte: az alperes megsértette a felperes emberi méltósághoz, becsülethez és a hátrányos megkülönböztetés tilalmához fűződő jogait, amikor közgyűlési felszólalásában – utalva a miniszterelnök szavaira, amelyek szerint a cigányok Európa rejtett erőforrásai – úgy fogalmazott: „akkor lehetne deportálni őket, hogy kibontakozhassanak”.Bár Mohácsi László később bocsánatot kért szavaiért, mondván, arról beszélt, hogy ha nincs munkájuk a cigányoknak, akkor olyan helyre kell vinni őket, ahol munkát kapnak, a bíróság a felperesnek adott igazat.Mohácsi Lászlónak a hajdú-bihari megyei napilapban 15 napon belül, a saját költségén nyilatkozattal kell elégtételt szolgáltatnia a felperesnek, akit – az új polgári törvénykönyv rendelkezései alapján – százezer forint sérelemdíj is megillet – ismertette az ítéletet a bíró.Mohácsi László volt református lelkipásztor, a Jobbik képviselője a megyei közgyűlés április 25-ei ülésén, a Hajdúhadházon működtetett szociális rendszerről tartott tájékoztató után fejtette ki nézeteit.Egyebek mellett arról beszélt, hogy a településen 2900 ember nem dolgozik, a cigánygettóban harmadik világbeli állapotok uralkodnak. Véleménye szerint azonban ez nem helyi probléma, hanem az egész ország problémája, és „ha Orbán Viktor szerint a cigányok Európa rejtett erőforrásai, akkor lehetne deportálni őket, hogy kibontakozhassanak”.Tóth Endre Tamás bíró felidézte, hogy a közgyűlés elnöke akkor azonnal figyelmeztette Mohácsi Lászlót a megengedhetetlen szóhasználat miatt. Mohácsi László nem jelent meg az ítélethirdetésen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.