Megnyitott az SOS Gyermekfalu Orosházán

Tíz család mintegy 70 gyermekkel idén nyáron költözött át Battonyáról.

MTI
2015. 09. 28. 18:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balog Zoltán közölte: a család alapvető emberi jog, ha valakinek nincs sajátja, akkor meg kell próbálni nevelőcsaládot vagy legalább nevelőanyát adni a gyermekeknek. Hozzátette, 2014. január 1-je óta a magyar kormány egyetlen 14 év alatti gyermeket sem enged állami gondozásba venni, csak nevelőszülői hálózatba lehet adni őket. „Önök ebben is úttörők voltak” – mondta az SOS Gyermekfalvak képviselőinek.A gyermekvédelem „a legkisebb közös nevező”, ebben politikai konszenzus van Magyarországon – húzta alá. Balog Zoltán közölte: jól döntött Orosháza, amikor befogadta a gyermekeket, és jól döntöttek a nevelőcsaládok, mert „jó helyre jöttek”. Beszéde végén a tárcavezető közölte, az SOS mozaikszó azt jelenti, hogy „Mentsétek meg lelkeinket”. „Magyarországnak pedig sok jó lélekre van szüksége” – fogalmazott.Dávid Zoltán (Fidesz), Orosháza polgármestere elmondta: egy évig készültek a gyermekfalu befogadására, és büszkék arra, hogy a városban jött létre Magyarország első integrált gyermekfaluja. Hozzátette: az alapítvány megjelenésével színesedett a szakszolgáltatási paletta a településen.Gosztonyi Gábor, az SOS Gyermekfalvak ügyvezető igazgatója közölte, 2012-ben kezdtek gondolkozni az úgynevezett Holnap faluja projektről, amelynek az augusztusi költözéssel lezajlott az első szakasza. Elmondta: a dán Velux alapítványtól kapott mintegy 400 millió forintból tíz ingatlant vásároltak és újítottak fel Orosházán 250 millió forint értékben, a maradék összeget családvédelmi programokra fordítják. Hangsúlyozta, hogy Battonyát sem hagyják el teljesen, 20-30 családnak továbbra is családmegerősítő programot tartanak.Siddhartha Kaul, az SOS Gyermekfalvak nemzetközi hálózatának elnöke köszöntőjében elmondta: a legfontosabb az, hogy a gyermekek biztonságos körülmények között nőhessenek fel, a magyarországi SOS Gyermekfalvak ezért dolgoznak már húsz éve. Ebben a munkában kérte a magyar kormány segítségét is.Kitért arra, hogy Libanonban, Egyiptomban, Jordániában és Damaszkuszban is vannak gyermekfalvak. „Ők szenvednek a legtöbbet” – fogalmazott.Az első, 1986-ban Battonyán nyílt gyermekfalu – tíz család mintegy 70 gyermekkel – idén nyáron költözött át Orosházára. Az új koncepció szerint a nevelőcsaládok nem elkülönülten, hanem integráltan, a településen elszórtan élnek. Két nevelőcsalád döntött úgy, hogy nem vállalja a költözést, befejezik a nevelőszülői munkájukat, de a már náluk élő gyerekeket még felnevelik.A battonyai gyermekfalut értékesíteni szeretné az alapítvány, amely a jövőben integrálná a Kecskeméten és a Kőszegen működő gyermekfalut is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.