Menekültkrízis: Pintér Sándor Macedóniába utazik

A görögöket és a bolgárokat kihagyó belügyminiszteri találkozóra utazik a délszláv államba.

Földi Bence
2015. 09. 01. 16:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Görögország kimarad a menekültkrízissel kapcsolatos balkáni együttműködésből – írta múlt héten a Kathimerini görög napilap. Mitko Cavkov macedón külügyminiszter a lap szerint bejelentette, hogy szeptemberben találkozik a macedón, a magyar, az osztrák és a szerb belügyminiszter, viszont a hasonlóan komoly menekültáradatnak kitett Görögországot nem hívták meg.A fentiekről Magyarországon semmilyen információ nem jelent meg, így megkerestük a Belügyminisztériumot, amelynek parlamenti sajtóosztálya közölte az MNO-val: a macedón–magyar–osztrák–szerb négyoldalú belügyminiszteri találkozóra Ohridban, Macedóniában kerül sor, méghozzá 2015. szeptember 3-án és 4-én.„A belügyminiszterek az előállt migrációs helyzetben az együttműködés további erősítéséről tárgyalnak, és – az előzetes szakértői egyeztetések eredményeként – várhatóan aláírnak egy egyetértési nyilatkozatot, értelemszerűen magyar részvétellel” – közölte a Belügyminisztérium.Azzal kapcsolatban, hogy miért nem hívták meg a görögöket is a belügyminiszteri találkozóra, a sajtóosztály azt írta, hogy egy „eddig is létező, szorosabb magyar–osztrák–szerb együttműködés bővül ki macedón kérésre”. Hozzátették: „Emlékeztetünk rá, hogy Magyarország folyamatosan támogatja a macedón törekvéseket: a szerb–macedón határon magyar rendőrök is részt vesznek a közös járőrözésben, igény szerinti képzésekben részesítjük a macedón szakembereket”.A minisztériumi sajtóosztály szerint az uniós tagállamok régióbeli szorosabb együttműködésre „számos egyéb fórum – a legismertebb a Salzburg Fórum – keretében is törekszenek”. A Salzburg Fórum munkájában Bulgária is részt vesz, sőt, jelenleg ellátja az elnöki feladatokat.A nyugat-balkáni régió egészének speciális helyzete miatt javasolta a magyar kormány az uniónak egy nyugat-balkáni bel- és külügyminiszteri konferencia megtartását – közölte a Belügyminisztérium. Erre október elején kerülhet sor Magyarországon, a konferencián „a napi, gyakorlati együttműködésen túl, szélesebb körben és kontextusban kerülhet sor a helyzet megtárgyalására” – tették hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.