Milliárdokba kerülhet a határellenőrzések visszaállítása

A migrációs válságnak komoly gazdasági hatása is van.

MTI
2015. 09. 28. 6:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint fogalmazott, a migrációs válságnak komoly gazdasági hatása van, és a kétoldalú gazdasági kapcsolatokra nagyon vigyázni kell a jelenlegi helyzetben. A bevándorlási kihívások kezelésének eltérő megítélése jól láthatóan politikai konfliktusokat okoz, vigyázni kell, hogy ezek ne alakuljanak át a gazdasági együttműködés területén érzékelhető visszaesésre.Rámutatott arra, hogy mivel a termelő nagyvállalatok kiszámíthatóságra építik működésüket, ezért nagy veszteséget jelenthet számukra, ha a schengeni zónán belüli határellenőrzés miatt később érkezik be az alapanyag és az alkatrész a termeléshez. A külügyminiszter szerint Magyarország migrációs politikája miatt nem fog eltávolodni a nyugati országoktól, annak a kockázata azonban megvan, hogy az arab térséggel a kapcsolatok veszélybe kerüljenek. Mint mondta, az arab országokkal való együttműködést befolyásolhatják a Magyarország iszlámellenességéről szóló híradások, ezért most sok energiát kell fordítani arra, hogy egyértelművé váljon az arab térségnek: Magyarország ugyanolyan nyitott és toleráns ország, mint eddig volt. A tárcavezető úgy véli, az Iszlám Állam elleni küzdelemre több figyelmet kellene fordítani. Ha a transzatlanti világ még komolyabban venné az Iszlám Állam elleni küzdelmet, akkor egy megnövelt katonai erővel sokkal komolyabb eredményt lehetne elérni – fogalmazott Szijjártó Péter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.