Mindenkinek szíve joga, hány embert fogad be

A kormány országgyűlési vitát kezdeményez a kvótarendszerről.

MNO
2015. 09. 24. 19:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szavai szerint a kvótarendszer tipikus példája a „morális imperializmusnak”, amelyet „Németország kényszerít rá Európára”. Lázár hangsúlyozta, hogy mindenkinek szíve joga, hány embert fogad be. Hozzátette: nem kényszeríthetnek senkit arra, hogy befogadjon. Lázár János azt is közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután a nemzetbiztonsági kabinet rendkívüli ülésén ad tájékoztatást bajorországi és brüsszeli tárgyalásairól, és szó lesz a magyar–horvát határszakasz védelméről is. A kancelláriaminiszter elmondta, hogy szerdán abszolút rekord dőlt meg: tízezer ember lépett be illegálisan az országba a horvát–magyar szakaszon.Orbán Viktor brüsszeli hatpontos javaslatával kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy egyetlen pontját, a Görögországgal kapcsolatos álláspontot nem sikerült keresztülvinni. A magyar kormány szilárd véleménye, hogy Görögországnál kell fellépni a migráció ellen: katonai erőt kell odacsoportosítani, továbbá az Európai Uniónak kellene átvenni a görög határ ellenőrzését. Mint ismert, az unió szerdán nem fogadta el a javaslat e pontját. Lázár hozzátette, hogy Horvátországnak a tegnapi uniós csúcs előírása szerint regisztrálnia kell a Szerbiából Horvátországba igyekvőket, be kell tartania a dublini egyezményt.A magyar tapasztalat szerint a schengeni külső határ megvédhető, de ha Ausztria mást akar, akkor viselnie kell a következményeket – hangsúlyozta Lázár. Arra reagált, hogy a szerdai rendkívüli uniós csúcson Werner Faymann osztrák kancellár azt hangoztatta, hogy ha a kerítés az ára a bevándorlók megállításának, akkor Magyarország inkább engedje át őket. A tárcavezető veszélyesnek minősítette ezt a kijelentést, utalva arra, hogy akár 30-40 ezer ember is lehet a horvát és magyar határnál. Hozzátette: a kormány mérlegeli a kancellár felvetését.Lázár János jelezte, hogy az eddigi miniszterhelyettes, L. Simon László parlamenti államtitkár munkájára a továbbiakban is számít, viszont nem lesz helyettese. A politikus azt is tudatta, hogy megköszönte Nobilis Márton, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnökének munkáját, aki a továbbiakban közbeszerzési területen segíti a kormány tevékenységét. Távozik a Miniszterelnökségről Bódi Gábor, az infokommunikáció összehangolásáért felelős helyettes államtitkár, és megszűnik a helyettes államtitkárság is. A Miniszterelnökség államtitkárává, miniszterhelyettessé nevezik ki Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkárt október elsejével. Lázár kérdésre válaszolva elmondta, hogy még nincs döntés az egészségügyi államtitkárral kapcsolatban, de hozzátette, hogy októberben szeretnék lezárni a személyi kérdéseket.A kancelláriaminiszter kiemelte, hogy jövő kedden Brüsszelben tárgyal a paksi erőmű kapacitásfenntartó beruházásának ügyében. Lázár arról tájékoztatott, hogy Orbán Viktor miniszterelnöktől azt a mandátumot kapta, hogy Brüsszelben próbáljon megegyezni a versenyjogi bizottsággal a paksi megvalósítás feltételeit illetően.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.