Munka nélkül maradt sok rezidens

Elfogytak a meghirdetett helyek a közép-magyarországi régióban, miután gyorsan és sokan jelentkeztek a pozíciókra.

Kuslits Szonja
2015. 09. 08. 6:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túlságosan nagy érdeklődést váltott ki az a július 1-jével életbe lépő kormányrendelet, amely az egészségügyi felsőfokú szakképzésről szól, és amelynek része a rezidensek, illetve a frissen végzett szakorvosok támogatási programja. – Jelenleg is folyamatban vannak az egyeztetések a minisztérium, az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK), a kórházak és a Magyar Rezidens Szövetség között. Legalább hatvan rezidens kinevezése van függőben a Semmelweis Egyetem régiójában – mondta lapunknak Dénes Tamás, a rezidensszövetség elnöke.A keretszámokat tavaly ősszel hirdette ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), de az új rendelet, amely például ösztöndíj formájában többletjövedelmet nyújt a rezidenseknek és a kezdő szakorvosoknak, illetve leveszi a fizetésükkel járó költségterheket a kórházakról, csak idén jelent meg. – Ennek hatására pillanatok alatt elfogytak a szabad helyek a Semmelweis Egyetem régiójában. A Debreceni Egyetem, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem régiójában még van szabad kapacitás. Abban bízunk, hogy ez átcsoportosítható – mondta Dénes Tamás.Komoly gond, hogy az ENKK semmilyen alapon nem tud szelektálni, mivel nem szerepelnek minőségi, illetve mennyiségi korlátok a rendszerben – fejtette ki a rezidensek elnöke. Dénes Tamás úgy véli, a keretszámokat ágy- vagy beavatkozásszámhoz, illetve az elérhető mentorok számához kellene kötni, hogy ne vállalhassák túl magukat a kórházak. Előfordulhat ugyanis, hogy akár 15-20 rezidenst is felvenne egy intézmény, csak azért, mert az állam fizeti a bérüket, miközben érdemi munkát valójában csak hat embernek tudnának adni. – Gyorsan meg kell oldani a problémát, mert a várakozásba beleunt rezidensek külföldön próbálhatnak szerencsét. Kompromisszumos megoldásként született a javaslat, miszerint ne jelentkezési sorrendben bírálják el a kinevezéseket, hanem ágyszám alapján. Szerencsés volna, ha a végleges döntésig a kórházak osztályos orvosként alkalmaznák a rezidenseket – mondta Dénes Tamás.Az ENKK szerint erre az évre a Semmelweis Egyetem keretszáma 332, míg a debreceni, pécsi, szegedi egyetemek régiójával együtt összesen 988 rezidens dolgozhat. Bővebb tájékoztatásért kerestük az ENKK-t, de még nem jött válasz arra, hogy alakulnak a keretszámok és hány szabad hely van még.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.