Nézőpont: 87 százalék ellenzi az illegális bevándorlást

A válaszadók 65 százaléka viszont befogadná a háború elől menekülőket.

MNO
2015. 09. 24. 10:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gazdasági okok és terrorveszély miatt a megkérdezettek 87 százaléka ellenzi az illegális migrációt a Nézőpont Intézetnek a Heti Válasz számára készített kutatása szerint. A szeptember 6. és 12. között készült felmérés ugyanakkor arról számol be, hogy a válaszadók 65 százaléka befogadná a háború elől menekülőket, az illegális bevándorlást pedig a baloldali pártok körében is kétszer annyian ellenzik, mint ahányan nem. A déli határzárat 55 százaléknyian helyeselték, a menekültkvótákat 28 százalék támogatta.

Az illegális migrációt ellenzők közül 32 százaléknyian gazdasági okokra, 29 százaléknyian terrorveszélyre hivatkoztak, míg 16 százalék a kulturális és vallási különbségekre, 14 pedig az egészségügyi kockázatokra hivatkozott.

Tizennyolc százalék gondolta, hogy a hazánkba érkezők leginkább gazdasági bevándorlók, 33 százalék pedig, hogy inkább gazdasági migránsok, de háború elől menekülők is lehetnek köztük. Tizenegy százalék vélekedett úgy, hogy az érkezők elsősorban háború elől menekülők, míg 26 úgy, hogy háború elől menekülők, de lehetnek köztük gazdasági okokból érkezők is.

A kialakult helyzetért a megkérdezettek 24 százaléka szerint az Egyesült Államok a felelős, 19 százalék az Európai Uniót és a vezető nyugati államokat okolja, 17 százalék a közel-keleti háborús helyzetet látja a fő tényezőnek, 15 százalék pedig az Iszlám Államot. A magyar kormányt öt százalék hibáztatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.