Orbán: A radikálisok leválthatják a régi elitet

A migrációs válság Európa stabilitását veszélyezteti – mondta a miniszterelnök a Wall Street Journalnak.

MTI
2015. 09. 30. 9:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap internetes változatában megjelent interjúban a kormányfő úgy vélekedett: a közel-keleti és afganisztáni migránsok tömeges beáramlása az Európai Unió destabilizálásával fenyeget, hacsak a kontinens nem lép fel határozottan. „Ha nem találnak belső megoldást Szíriában, nincs esély az áradat megállítására” – idézte a lap a magyar miniszterelnököt, aki szerint nem lenne helyes, ha a fejlett világ mindebben csak Európát érő kihívást látna.Orbán védelmébe vette azt az intézkedést, amely három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja a megfelelő úti okmány nélküli határátlépést, valamint a szerb határ mentén felépített kerítést – írta a WSJ. A lap beszámolt arról, hogy a tavalyi 42 ezerrel szemben idén már 280 ezer migráns érkezett Magyarországra.A miniszterelnök szerint az Egyesült Államoknak és más országoknak, így a gazdag arab országoknak is be kellene fogadniuk menekülteket, mert a válság könnyen destabilizálhatja Európát. „Nem nehéz elképzelni, hogy egy-két éven belül a régi politikai elitet leváltják a radikálisok” – idézte a WSJ a miniszterelnököt.Orbán az interjúban fenntartotta azt az álláspontját, hogy Magyarországnak nincs szüksége migránsokra, akiknek a legtöbbje muszlim. Szerinte nem az a feladat, hogy máshol teremtsék meg új élet lehetőségét ezeknek az embereknek, hanem az, hogy a hazájukban való boldogulásukat elősegítsék. „Erkölcsi értelemben ez a helyes teendő” – jelentette ki.Az interjúban a miniszterelnök kitért arra is, hogy Magyarországnak őriznie kell a függetlenségét, és az országnak rendelkeznie kell azzal a választási lehetőséggel, hogy akar-e otthont adni más kultúráknak.„A muszlim kultúra nagyon erős, nem vagyunk ellene, de nálunk nem létezik olyan párhuzamos társadalom, amely nem illeszkedik az európai értékek közé” – idézte a lap Orbán Viktort.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.