Parkolási bírság: jót tett az autósokkal a Kúria

Nem fogadták el, hogy a jegyet csak öt napon belül lehet bemutatni, és ezt csak havonta egyszer lehet megtenni.

MNO
2015. 09. 23. 10:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megsemmisítette a Kúria a fővárosi parkolási rendelet azon pontját, amely szerint a nem jól látható helyen levő parkolási jegyet a kiszabott bírság elkerülése érdekében „az ellenőrzés napjától számított 5 munkanapos jogvesztő határidőn belül” lehet csak bemutatni – írja azenpenzem.hu. Ugyancsak törölték azt a kitételt is, amely a parkolójegy utólagos bemutatását naptári hónaponként legfeljebb egy alkalommal tette lehetővé. Azt is csak akkor, ha „az adott gépjárműre nincs 30 napnál régebbi jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott és nem vitatott várakozási díj és pótdíjtartozás”.Az önkormányzatnál eddig azzal indokolták a szabályt, hogy a parkolóhelyet igénybe vevő autós nemcsak a parkolójegy megváltására, hanem ezzel egyidejűleg a megvásárlás megtörténtének igazolására is köteles. Ezt parkolójegy esetén csak a szélvédő üveg mögötti látható elhelyezésével biztosítható. A legfőbb bírói fórum szerint viszont nem jó a hasonlat, előbbi esetekben ugyanis „tisztán magánjogi jogviszony” jön létre, ami a parkolási viszonyokról nem mondható el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.