Részsikerre készülhetnek a kormányellenes aláírásgyűjtők

Két népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése ér véget a jövő héten.

MTI
2015. 09. 26. 9:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nyilvántartása szerint jelenleg hat országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése van folyamatban, ebből egynek a határideje szeptember 29-én, kedden, egynek pedig 30-án, szerdán jár le.Az egyik kérdés, amelyben szeptember 29-ig lehet az aláírásokat gyűjteni, úgy szól:Egyetért-e Ön azzal, hogy a tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tartson, amelyben a tanuló a tizennyolcadik életévét betölti?A kérdés egyike azoknak a „rendszerbontó” népszavazási kezdeményezéseknek, amelyeket a március 15-i civil demonstráció szónokai jelentettek be. A kérdéseket Vajda Zoltán, a 60ezren a magánnyugdíjukért Facebook-csoport képviselője nyújtotta be hitelesítésre, magánszemélyként.A kérdést az NVB március 25-én hitelesítette, a bírósági felülvizsgálat során a Kúria május 19-én hagyta jóvá az NVB határozatát, a gyűjtést a határozatnak a Magyar Közlönyben történő közzététele és az aláírásgyűjtő ív mintapéldányának kiadása után, június 1-jén kezdhették meg.A másik kérdés, amelyben szintén a jövő héten jár le a gyűjtésre rendelkezésre álló idő, az MSZP által indított, a 200 százalékos vasárnapi bérpótlékról szóló kezdeményezés.A kérdést, amely úgy hangzik,Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés a munka törvénykönyvéről szóló törvényt úgy módosítsa, hogy a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés esetén kétszáz százalék bérpótlék járjon?az NVB május 13-án hitelesítette. Mivel nem érkezett ellene jogorvoslat, az aláírásgyűjtés június 2-án indulhatott volna meg. Az MSZP azonban nem „kérte ki” a Nemzeti Választási Irodától (NVI) az aláírásgyűjtéshez szükséges íveket, vagyis ebben a kérdésben nem folyt tényleges gyűjtés.Az országos népszavazási kezdeményezés támogatására a hitelesített mintapéldánnyal megegyező aláírásgyűjtő íveken lehet aláírást gyűjteni, az aláírásgyűjtő ívet az NVB hitelesíti, a hitelesítést a Kúriánál lehet megtámadni. Az aláírások gyűjtésére 120 nap áll rendelkezésre.A népszavazás kezdeményezőinek az aláírásgyűjtés utolsó napján 16 óráig kell leadniuk az íveket az NVI-nél. Azt követően a Nemzeti Választási Bizottság dönt az aláírások érvényességének ellenőrzéséről, majd annak eredményéről – ha a kezdeményezést legalább 200 ezer választópolgár támogatta aláírásával – tájékoztatja az Országgyűlés elnökét. A népszavazás elrendeléséről az Országgyűlés dönt. Amennyiben az érvényes ajánlások száma több mint százezer, de nem éri el a kétszázezret, akkor az Országgyűlés dönthet arról, elrendeli-e a népszavazást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.