Rogán: Orbán mondja meg, mi lesz a dolgunk

Nem szakminisztérium lesz a Miniszterelnöki Kabinetiroda, feladata az, amit a kormányfő „meghatároz”.

MTI
2015. 09. 22. 15:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden került a parlament elé az a törvénymódosítási javaslat, amelynek értelmében önálló minisztériumként alakulhat meg a Miniszterelnöki Kabinetiroda mint az általános politikai koordinációt ellátó tárca.A szervezet leendő vezetője a Fidesz leköszönő parlamenti frakcióvezetője, Rogán Antal, aki a kormánypártok múlt heti velencei frakcióülése előtt jelentette be, hogy október 1-jétől a kormányfő politikai kabinetfőnöke lesz.Rogán Antal kedden az MTI-nek nyilatkozva kifejtette: a rendszerváltás óta minden kormányfőnek volt miniszterelnöki kabinetje és kabinetfőnöke. A mostani kormányzati modellben a Miniszterelnökség egy sok feladattal rendelkező, önálló tárcává vált – folytatta –, így Orbán Viktor kormányfő úgy döntött, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda mint általános politikai koordinációt ellátó szervezet szintén önálló minisztériumként működjön.A kabinetirodához tartozik majd a miniszterelnök személyes munkaszervezete, fő feladata ugyanis a kormányfő munkájának segítése lesz – közölte a fideszes politikus. Mint fogalmazott: „ha lesznek is a kabinetirodának konkrét feladatai, minden munkatársnak az lesz az elsődleges dolga, hogy a miniszterelnök munkáját segítse”. Azt, hogy ezen kívül milyen önálló egységek milyen önálló feladatokat látnak majd el a kabinetirodán belül, a kormány statútumrendelete fogja meghatározni a későbbiekben. Kérdésre annyit mondott, hogy a kormányzati munka politikai koordinációjához szerinte hozzátartozik a kommunikáció koordinációja is.Rogán Antal jelezte, formális kinevezése a Miniszterelnöki Kabinetiroda élére azt követően történhet meg, hogy az Országgyűlés az előtte fekvő törvényjavaslat elfogadásával – leghamarabb a jövő héten – dönt a szervezet felállításáról. Hozzátette, a kabinetiroda szervezeti felépítéséről már vannak elképzelései, de ezeket csak később, hivatalos kinevezése után kívánja ismertetni.A jobbikos Hegedűs Lorántné érdekes fejleménynek nevezte, hogy „a kaszinómutyi nyertesével, az offshore-lovag Andy Vajnával köztudottan jó kapcsolatot ápoló” Rogán Antal önálló tárcát kap. A PM úgy fogalmazott: „sokba fáj nekünk a Lázár–Rogán cicaharc”, Orbán „két civakodó udvaronca” között úgy tett igazságot, hogy mindkettőnek adott egy-egy saját minisztériumot. Juhász Péter, az Együtt alelnöke szerint ezentúl „két miniszterelnöki miniszter lesz”. A DK szóvivője úgy fogalmazott, hogy Rogán Antal lesz majd a propagandaminiszter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.