Sikeres is meg nem is a Nemzeti Pedagógus Kar

Az NPK számára kiemelt feladat az etikai kódex elfogadása.

MTI
2015. 09. 23. 19:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horváth Péter az NPK kétnapos kihelyezett elnökségi ülését megelőző sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: október 4-éig lehet még véleményezni a dokumentumot. „Minden korrekt, építő javaslatot megfontolunk, és ha a küldöttek kétharmados többséggel elfogadják, be is építjük őket” – tette hozzá. Azt is mondta, hogy a kódex visszavonására vonatkozó javaslatokkal nem tudnak mit kezdeni.A kar elnöke szerint az elmúlt egy év bebizonyította, hogy az NPK léte jogos, az általa megfogalmazott vélemények egy része be is épült a jogszabályokba. „Ezzel sikerült picit jobbá tenni azt a környezetet, amelyben dolgoznunk kell” – fogalmazott. Horváth Péter úgy látja, hogy az NPK sikeresen közvetítette a szervezet tankönyvellátással kapcsolatos véleményét, az új érettségirendeletet, valamint a tanév rendjének módosítását érintő, továbbá a szakképzés átalakítására vonatkozó javaslatait is.Ugyanakkor az elnök kevésbé sikeresnek értékelte a kar bérezéssel, a pedagógus-óraszám csökkentésével, illetve a nyugdíjas kollégák foglalkoztatásával összefüggő munkáját. Ezeket a kérdéseket továbbra is napirenden kívánják tartani – tette hozzá.Közlése szerint az etikai kódex elfogadása mellett hasonlóan fontos a kilenc évfolyamos alapiskolai képzés kérdése, illetve ehhez kapcsolódóan a Nemzeti alaptanterv felülvizsgálata. Ezeken túl a szakképzés átalakításának, illetve a tankerületi rendszer működésének gyakorlati tapasztalatait is át szeretnék tekinteni a következő félévben. Elmondta, hogy az NPK kialakította működési modelljét, a törvény által előírt tizenhat tantárgyakhoz kötött tagozat közül tizenhárom alakult meg eddig, s a hiányzó három is feláll még októberben.Az NPK-tagság kötelező mivoltára vonatkozó kérdésre válaszolva Horváth Péter felidézte: az oktatásban több mint 170 szakmai szervezet tevékenykedett. Közülük bár nagyon sok jól működött, taglétszámukat tekintve nem biztos, hogy reprezentálni tudták az adott tantárgyat vagy a pedagógustársadalmat – vélekedett.A kar elnöke szerint a kötelező NPK-tagság lehetőség is arra, hogy a pedagógus elmondhassa a véleményét. „Bennem nem merült fel a kötelezőség megszüntetése, igaz ez nem is az én feladatom, ezt a törvény írja elő” – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.