Szabálytalanságokat talált az ÁSZ az Országos Mentőszolgálatnál

A belső kontrollrendszer kialakítása és működetése 2008 és 2013 között nem felelt meg az előírásoknak.

MTI
2015. 09. 08. 11:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A számvevőszék az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésében azt írta, hogy a belső kontrollrendszer elemei közül nem megfelelő minősítést kapott a kontrollkörnyezet kialakítása, a kontrolltevékenység kialakítása és működtetése, valamint az információs és kommunikációs rendszer, továbbá részben megfelelő minősítést kapott a kockázatkezelési és a monitoringrendszer kialakítása és működtetése.A központi alrendszer egyes intézményei ellenőrzése keretében az OMSZ 2008 és 2013 közötti pénzügyi és vagyongazdálkodásának szabályszerűségét is értékelte az ÁSZ. A jelentés szerint a korábbi és jelenlegi irányítószervek az OMSZ-re vonatkozó alapítói, irányítószervi és ellenőrzési jogosultságokat részben szabályszerűen látták el. A minisztériumok ellenőrzési jogosultságukat szabályszerűen gyakorolták, ugyanakkor nem rögzítettek, nem érvényesítettek és nem kértek számon a jogszabályokban meghatározott, a közfeladat ellátásához, az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodáshoz szükséges követelményeket.A mentőszolgálat pénzügyi gazdálkodása az ellenőrzött időszakban részben volt szabályszerű – írta az ÁSZ. Elemi költségvetése és az előirányzatok megállapítása 2008 és 2011 között nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, ezáltal a költségvetések megalapozottsága, végrehajthatósága nem volt megállapítható. Az intézmény folyamatos fizetőképessége 2012–2013-ban, az év végére vonatkozó kedvező likviditásmutatók ellenére, nem volt teljes körűen biztosított.A bevételi és kiadási előirányzatok felhasználásakor a gazdálkodási jogkörökhöz előírt kontrollok nem működtek megfelelően. A rendszeres és nem rendszeres személyi juttatások kiadási előirányzatának és a dologi kiadások előirányzatának felhasználása, valamint a pénzeszközátadások teljesítése az ellenőrzött mintatételek értékelése alapján nem volt szabályszerű az ellenőrzött időszakban – állapította meg a számvevőszék.Az ÁSZ összegzése szerint az OMSZ vagyongazdálkodása részben volt szabályszerű az ellenőrzött időszakban. Vagyona a 2008. évi 11 967,3 millió forintos záróértékről 2013 végére 12 255,5 millió forintra, 2,4 százalékkal növekedett. A vagyongazdálkodással kapcsolatos feladat- és hatásköröket a szervezeti és működési szabályzatokban általánosan meghatározták, ugyanakkor a vagyongazdálkodási tevékenység az ellenőrzött időszakban nem volt teljes körűen szabályozott, és a gyakorlatban is szabálytalanságokat tárt fel az ÁSZ, elsősorban a leltározás és a nyilvántartás területén.Az Állami Számvevőszék az OMSZ főigazgatójának javaslatokat fogalmazott meg, amelyekre a szervezetnek intézkedési tervet kell készítenie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.