Az Illatos út közelében is kimutatható a szennyezés

Lakásokban, erkélyeken, ablakpárkányokról gyűjtötték be a pormintákat.

MTI
2015. 10. 22. 15:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arra kérte a kormányt: haladéktalanul vizsgálja ki, hogy az Illatos úton található méreganyagok veszélyeztetik-e a környék lakosságát, valamint a terület mentesítése során szavatolja a szennyező fizet elvének gyakorlati érvényesítését.

A mintavétel nem volt reprezentatív, a véletlenszerűen kiválasztott 11 helyszínen a lakásokban, erkélyeken, ablakpárkányokról gyűjtötték be a pormintákat – közölte a vegyi anyag szakértő. Hozzátette: a Bálint Analitika akkreditált laboratórium végezte a vizsgálatokat.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a vizsgált 11 esetből 10-ben a DDT-t (rovarölő szer) vagy bomlástermékeit, valamint kis mennyiségben a DNBS-t (dinitro-benzoesav) mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok. Simon Gergely arra is rámutatott, hogy a DDT és bomlástermékei esetében fennáll annak a lehetősége, hogy nem a BVM telephelyéről származtak, a DNBS azonban szinte biztos, hogy az Illatos útról jutott ki, ugyanis ezt a vegyszert nem használják a hétköznapokban.

Hangsúlyozta: a talált veszélyes anyagok mértéke nem érte el azt a szintet, amely egészségkárosodást okoz, azonban a véletlenszerű mérés azt bizonyítja, hogy a BVM területén kívül is megtalálhatóak ezek a vegyi anyagok.

A vizsgálat eredményeit a Greenpeace eljuttatta a környező kerületek képviselőihez és Tarnai Richárdhoz, a Pest megyei kormánymegbízotthoz is – jegyezte meg.

Simon Gergely szerint az is aggasztó, hogy a BVM Illatos úti telephelyén még nem kezdődött meg az erősen szennyezett talaj és talajvíz megtisztítása, elszállítása. Darvas Béla, a Magyar Ökotoxikológiai Társaság elnöke elmondta, hogy a kimutatott vegyi anyagok megnövelik a lehetőségét a krónikus betegségek kialakulásának és a hormonrendszert is negatívan befolyásolják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.