Bős–Nagymaros: nincs ügy?

Baranyai Gábor szerint a kormány semmiféle megállapodást nem kötött a szlovák féllel.

MTI
2015. 10. 21. 20:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet írt róla október 17-én, hogy négy új dunai fenékküszöb és egy szigetközi vízi erőmű építéséről folytat bizalmas, a nyilvánosság teljes kizárásával zajló tárgyalásokat a magyar kormányzat Szlovákiával. Budapest a formálódó megállapodás szerint a méltányosabb vízmegosztás ellenében lemond a bősi erőműben termelt energia minket megillető részéről, ennek arányairól azonban még nem döntöttek, de cél a „status quóhoz minél közelebb álló” megoldás kidolgozása.

Bős–Nagymaros ügyébe Baranyai Gábor kifejtette: „Magyarország a demokratikus átalakulás hajnala óta, közel három évtizede egy célt követ, nevezetesen azt, hogy a Duna és környezete állapotában ne következzen be komoly és visszafordíthatatlan romlás, valamint a már bekövetkezett károk következményeinek enyhítése”. Hozzátette, hogy a magyar érdekek között első és legfontosabb helyen szerepel a Szigetköz vízpótlása, valamint a főmeder és a mellékágak összekapcsolása.

„Magyarországot és Szlovákiát nemzetközi kötelezettségvállalásuk, valamint a hágai Nemzetközi Bíróság ítélete egyaránt tárgyalásra kötelezi. Hazánk e tárgyalások során értékeli a szlovák fél konstruktív együttműködési készségét. A határozott magyar álláspont és következetes képviselete kizárja, hogy a Duna kérdésében olyan megoldás jöjjön létre, amely a hazánk érdekeivel nem egyezik” – fejtette ki Baranyai Gábor.

Mint mondta, a kormányzat kész az átláthatóság szellemében a szakmai szervezetekkel, így különösen a Magyar Tudományos Akadémiával folytatott eszmecserére, és örömmel vesz minden, a magyar érdekek érvényesítését elősegítő javaslatot.

Baranyai Gábor ismét hangsúlyozta: a kormány semmiféle megállapodást nem kötött a szlovák féllel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.