Elsődleges a repülőterünk vasúti kapcsolatának javítása

Olyan térségről van szó, amely jelentős potenciállal rendelkezik, amit ki kell használni.

MTI
2015. 10. 02. 16:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az Airport-metropolis-régió – Gazdaság- és térségfejlesztés a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér térségében című pénteki konferencián kifejtette: a gazdasági válság után a vasúti forgalom visszaállt a 2006 előtti szintre, a légi közlekedés pedig négy-hatszoros emelkedést mutat. Ezért is fontos a légi közlekedés és ehhez kapcsolódóan a repülőtér és környékének fejlesztése, ebbe kapcsolódik a vasúti kapcsolatok javítása is, amelyet a kormány nevesített is a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklus pályázatai között. Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a konferenciát szervező klaszter tagjai felismerték: olyan térségről van szó, amely jelentős potenciállal rendelkezik, amit ki kell használni.Szeneczey Balázs, Budapest főpolgármester-helyettese azt emelte ki, hogy a hosszú távú fejlesztésekben is helyet kapott a repülőtér és a város közötti kapcsolatok fejlesztése, és konkrétumként említette, hogy 2018-ra mintegy 9 milliárd forintból szintbe hozhatják és egymásba nyithatják a jelenleg egymás mellett, elkülönülten futó gyorsforgalmi utat és a Gyömrői utat. Ughy Attila, Budapest XVIII. kerületének polgármestere azt mondta, az érintett kerületeknek össze kell fésülniük a különféle fejlesztési elképzeléseket, és el kell érniük, hogy ezek az arra legalkalmasabb helyszínen valósuljanak meg. Hozzáfűzte: emellett az együttműködések intézményesítésére van szükség, ezért több kétoldalú megállapodást is kötöttek, áttörést viszont csak a térségi összefogás hozhat.A repülőtér vasúti kapcsolatának fejlesztéséről Vitézy Dávid közlekedési szakértő elmondta: Bécsben korábban csak a város és a repülőtér közötti vasút működött, amely utasforgalmilag megbukott, ezeket a vonatokat most az ország nyugati feléből érkező vonatok repülőtérre irányításával pótolják. Mint mondta, ebből a példából tanulva Budapesten is egy olyan szárnyvonal kialakítása lehet életképes, amely visszacsatlakozik a fővonalba. A Budapest Repülőtéri Régió Klaszter megalakulásáról az idén júniusban írt alá szándéknyilatkozatot Budapest XVIII. kerülete, Vecsés, a Budapest Airport, Budapest, Pest megye és a HungaroControl Zrt., hogy a repülőtér és térségének terület- és gazdaságfejlesztését felgyorsítsák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.