Fokozott ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány

Ezen intézkedés nyomán a rendőrök bárkit igazoltathatnak.

MTI
2015. 10. 02. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csiszér-Kovács Viktória közölte, ezen intézkedés nyomán a rendőrök bárkit igazoltathatnak, ruházatukat átvizsgálhatják, és a gépjárművek csomagtartójába is benézhetnek.

Az ORFK szóvivője elmondta: január elsejétől szeptember végéig 291 618 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek az ország területén. Szerdán a magyar–szerb határszakaszon 83, a magyar–horvát határszakaszon pedig 4171 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. Emellett az új Btk.-módosítás alapján a határzárral kapcsolatos bűncselekmények miatt a jogszabály hatálybalépésétől szerda éjfélig 351 esetben indult büntetőeljárás – tette hozzá Csiszér-Kovács Viktória.

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) általános főigazgató-helyettese beszámolt arról, hogy jelenleg is zajlik a letenyei tranzitzóna kialakítása, amelyet a kormány döntését követően nyitnak majd meg. Kifejtette: a tranzitzónában 28 konténert telepítenek, köztük iroda-, egészségügyi és szaniterkonténereket, de lesz bírói konténer is, valamint egy ideiglenesen 15 ember elhelyezését szolgáló szálláshelyet is kialakítanak.

A főigazgató-helyettes kiemelte: nemcsak a BÁH dolgozik majd a tranzitzónában, hanem más szervekkel is együttműködnek. Az egészségügyi szolgálatot például a Magyar Honvédség fogja biztosítani, míg jogi ügyekben a kormányhivatal jogi segítségnyújtó szolgálata működik közre.

Kiss Attila elmondta azt is: szerda éjfélig csaknem 176 ezer menekültügyi kérelmet regisztrált a hatóság, csak szerdán 310 ilyen kérelem érkezett. A határzár tiltott átlépése miatt elrendelt bírói kiutasítások okán eddig 257 külföldit vettek idegenrendészeti őrizetbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.