Gömöri milliókat utalt, hogy megkaphassa a támogatást

Hárommilliót fizetett be a bizottság számlájára.

GB
2015. 10. 01. 12:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gömöri Zsolt, a paralimpiai bizottság korábbi elnöke hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott az MPB-től lakáshitele végtörlesztésére, ami komoly botrányt kavart idén nyáron. Ennek hatására Gömöri végül visszafizette a pénzt, de a kínos ügy ezzel nem zárult le: szeptember 26-i számában a Népszabadság azt írta, már nem hűtlen kezeléssel és csalással, hanem sikkasztással gyanúsítja a rendőrség a férfit. A Hvg.hu most egy új dokumentummal rukkolt elő.

A lap birtokába jutott a paralimpiai bizottság „időszaki pénztárjelentése”, melybe a társadalmi szervezeteknél a pénzügyeket könyvelik. Ebben a fenti hárommillió forintos összeg február 24-i dátummal kétszer szerepel: először az elnök készpénzben felvette a bankban, majd a következő könyvelési sor szerint az „kölcsön visszafizetése” jogcímmel Gömörihez kerül. Gömöri Zsoltnak három nap állt rendelkezésre, hogy végtörlesszen, emiatt nagyon kellett sietnie. Az viszont, hogy először az MPB-hez utalt hárommilliót, majd onnan azt felvette, azt sejteti, hogy a paralimpiai bizottságnak nem igazán volt arra pénze, hogy vissza nem térítendő támogatást adjon az akkori elnöknek. Ezért lehetett szükség arra, hogy Gömöri előbb oda utaljon, majd lehívja az összeget. Ezzel egyébként a szabályok ellen nem vétett az elnök, az viszont nem tűnik túl etikusnak, hogy egy legatyásodott társadalmi szervezettől várta el, hogy kifizesse banki hitelét.

A HVG az információ birtokában Gömöri Zsolthoz fordult, aki reagált is. „Valós tény, hogy 2012 januárjában – baráti kölcsönt igénybe véve – nagyobb összeget fizettem be az MPB számlájára azzal a céllal, hogy a jogszabályok által biztosított és az elnökségi döntés értelmében, a végtörlesztéssel kapcsolatos munkáltatói szociális feladatokat is teljes körűen és határidőre elláthassuk. A befizetés további oka volt a likviditási egyensúly fenntartása, amire minden év elején kiemelten figyeltünk annak érdekében, hogy a sportfeladatok, programok ne sérüljenek, és a rendkívüli munkavállalói támogatás is megvalósulhasson. Ezért vállaltam, hogy ezen forrásszegény időszakban ezt a problémáját is megoldom az MPB-nek. Az eljárás során sem jogszabály, sem sportprogram nem sérült, befizetésemmel a feladat ellátása biztosított volt. Ahogy az MPB likviditása engedte, a befizetett összeg visszafizetése megtörtént.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.