Magyar cég segíti ki Wilhelm Fruzsináékat

Adománygyűjtő perselyeket helyeznek ki a cég üzleteiben.

MTI
2015. 10. 05. 13:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Index hírportál március elején írt arról, hogy a svéd bevándorlási hivatal vissza akarja küldeni Magyarországra azt az árva, értelmi sérült magyar lányt, aki Malmőben élt a nagynénjénél.

Fodor Attila bejelentette: a Wilhelm Fruzsina ellátásához, gyógykezeléséhez szükséges havi mintegy 280 ezer forintnak megfelelő összeget a vállalat tulajdonosai az év végéig felajánlották, majd egy összegben elutalták a múlt héten. Hozzátette, hogy a társadalom segítségét is kérik ahhoz, hogy Wilhelm Fruzsináék ügye megnyugtatóan rendeződjön: a Ments Életet Alapítvánnyal közösen száznegyven üzletükben helyeznek ki perselyeket, amelyekbe várják a családot támogató felajánlásokat.

A kommunikációs igazgató kérdésre válaszolva elmondta: ha az adományokból nem jönne össze a megfelelő összeg, akkor kiegészítik. Közölte azt is, hogy a huszonegy éves lánynak szeptember óta bejelentett munkahelye van.

Ruff Ágnes, Wilhelm Fruzsina nagynénje a sajtótájékoztatón elmondta: egy hónapja saját felelősségére visszavitte Svédországba a lányt, és azonnal bejelentette. Hangsúlyozta, hogy harminckilenc hónapja van vele Fruzsina, három éve kérvényezték a letelepedési engedélyt, amelynek birtokában a svéd állam fizetné az ellátását, ezt azonban elutasították, így unokahúgának el kellene hagynia az országot. Ruff Ágnes embertelennek nevezte a svédországi eljárást, és hangsúlyozta: tapasztalatai szerint a svédeket is felháborítja az eset.

Részletezte: Fruzsina „egyetlen esélye” az úgynevezett letelepedési jog, mert ennek birtokában, ha van bejelentett munkahelye, mint európai uniós állampolgár szabadon mozoghat, ám ebben az esetben fedeznie kell az ellátását. Ezt ő nem tudja biztosítani Fruzsinának, ezért nagy segítség a kereskedelmi cég adománya – tette hozzá.

Ruff Ágnes hangsúlyozta: ha Wilhelm Fruzsina két évig dolgozik, öt évig lesz Svédországban, utána pedig „nagyon nagy az esély”, hogy megkapja a letelepedési engedélyt.

Beszélt arról is, hogy a tordasi otthon, ahol unokahúgának élnie kellett volna, nem neki való, mert ott pszichiátriai betegeket kezelnek, a lány „meg volt rémülve”.

Wilhelm Fruzsina arra a kérdésre, hogy miért nem szeretne Magyarországon maradni, úgy válaszolt: „nincs itt családom, nincs senkim”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.