Meghatározták Rogán Antal feladatkörét

A kabinetfőnök a végrehajtás alakulásáról információt kérhet az érintett kormánytagtól.

MTI
2015. 10. 26. 18:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által szignózott rendelet szerint a miniszterelnök kabinetfőnöke a kormány általános politikai koordinációért felelős tagja lesz, és ő felel majd az egységes kormányzati kommunikációért is. Rogán Antal koordinációs feladatának része, hogy a beérkezett javaslatokat összegezze, értékelje, és javaslatot tegyen velük kapcsolatban a kormányfőnek.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője közvetíti a kormányfő eseti döntéseit a minisztereknek és a kormányzati szerveknek. Rogán Antal a végrehajtás alakulásáról információt kérhet az érintett kormánytagtól, illetve szervektől, emellett a miniszterelnöknek soron kívül tájékoztatást, felvilágosítást, továbbá kormányzati összeállítások elkészítéséhez szakmai előkészítő anyagot, adatszolgáltatást vagy szakértői közreműködést kérhet.

Az új tárcavezető kommunikációs feladatai közé tartozik a kormányzati honlapok egységes szerkezetének és arculatának kialakítása, fejlesztése. Rogán Antal felel a miniszterelnök személye körüli feladatok ellátásáért is, így például neki kell ellátnia a kormányfő és a kabinet körüli állami protokollteendőket, a miniszterelnök külföldi utazásaival kapcsolatos feladatokat, valamint a nemzetközi állami rendezvények szervezését és lebonyolítását. A fentieken túl szintén Orbán Viktor kabinetfőnöke gondoskodik a köztársasági elnök, a kormány és a miniszterelnök által adományozható kitüntetésekkel és egyéb elismerésekkel kapcsolatos feladatok ellátásáról, továbbá a kormányfő kommunikációs felkészítésével összefüggő feladatokról.

Az Országgyűlés október 12-én hozta létre önálló minisztériumként a Miniszterelnöki Kabinetirodát, amely a harmadik Orbán-kormány tizedik tárcája lett. A Miniszterelnöki Kabinetirodát a kormányfő kabinetfőnökeként, miniszteri rangban Rogán Antal, a Fidesz korábbi frakcióvezetője irányítja. A politikus október 19-ei miniszteri eskütétele előtt legfontosabb feladatának azt nevezte, hogy két választás között is közelebb vigye az emberek véleményét a kormányzáshoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.