Megint riasztották a magyar Gripeneket

A riasztás oka egy kanadai Boeing 767-es utasszállító repülőgép volt.

MTI
2015. 10. 01. 12:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a kanadai repülőgép úgy haladt át a szlovák légtéren, hogy nem lépett kapcsolatba az ottani civil légi irányítással. Bár a szlovák légierő sikeresen elfogta a gépet, a pilóták továbbra sem léptek kapcsolatba a szlovák légi irányítással.Ezért a NATO Egyesített Légi Hadműveleti Központja a Magyar Honvédség légvédelmi készenléti szolgálatának a legmagasabb szintű, úgynevezett Alfa riasztását rendelte el. Mire a Torontó és Athén között közlekedő civil járat a magyar légtérbe ért volna, a NATO légi hadműveleti központja azonnali felszállásra adott parancsot a JAS–39-es géppárnak.A magyar légierő két Gripenje nem sokkal reggel 7 óra után szállt fel, és pár perc múlva már vizuális kontaktust létesített az utasszállító pilótáival, akik ezt követően felvették a rádiókapcsolatot a magyar földi irányítással. A vadászgépek – az ilyenkor szokásos előírásoknak megfelelően – a légtérhatárig kísérték az utasszállítót, amely a repülési tervének megfelelő útvonalon kilépett a magyar légtérből.A riasztás után a Gripenek rendben visszatértek a kecskeméti repülőbázisra – írta a HM.A balti országok légterének védelmében részt vevő magyar Gripenek szeptember 12-én már éles riasztást is kaptak, amikor egy orosz An–26-os katonai szállító repülőgépet fogtak el a Balti-tenger felett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.