Nincsenek felkészülve több kiskorú fogadására

Újranyitnák a bezárt otthonokat, de azok egy részét már eladta az állam.

Csókás Adrienn
2015. 10. 02. 4:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha betelik a fóti gyermekvédelmi központ, a korábban bezárt fővárosi és Budapest környéki gyermekotthonokat nyitna újra a kormány, szükség esetén pedig a balatonőszödi kormányüdülőt is gyermekotthonná alakítják – nyilatkozta Czibere Károly az MTI-nek. A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a kiskorú migránsok elhelyezése kapcsán kiemelte: az idei költségvetésben elkülönített 368,8 millió forint fedezi a férőhelybővítéshez szükséges átalakításokat és a munkatársak alkalmazását. Közlése szerint a jelenlegi 130 férőhely első lépésben másfél-kétezerre növelhető, de a tervek szerint akár öt-, öt és fél ezer gyermek elhelyezését is meg tudják oldani néhány hónapon belül. Czibere szerint naponta 15-20 migráns gyermek jön hazánkba kísérő nélkül, és a legújabb jelek már arra utalnak, hogy az érkezők nagyobb valószínűséggel itt is maradnak. Míg korábban a gyerekek 90 százaléka 16–17 éves fiatal fiú volt, most egyre több a náluk fiatalabb és a lány, múlt héten például gondozásba vették az első 9 éves gyereket.A Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete ugyanakkor nem ennyire optimista. Takács Imre elnök azt mondta lapunknak, az elmúlt időszakban bezárt gyermekotthonok közül ma már több magánkézben van és szállodaként működik, amit pedig nem hasznosítottak, azok többnyire használhatatlan, leromlott állapotú, felújításra szoruló ingatlanok. Takács Imre szerint problémát jelenthet a szükséges humán erőforrás biztosítása is, mivel a gyermekvédelem jelentős szakemberhiánnyal küzd.– Óriási kihívást jelentene a szakmának, ha érdemben növekedne az ellátásra szorulók létszáma, mivel a gyermekvédelemben dolgozók nemcsak kevesen vannak, de hiányoznak azok a speciális képességeik és tapasztalataik is, amelyekkel kezelni tudnák a helyzetet. A menekült gyerekek más normarendszer, más szokások alapján élnek, eltérő kulturális és vallási közegből érkeznek, ráadásul nyelvtudásbeli problémák is nehezítik a velük való kommunikációt. Tömeges befogadásukra egyértelműen nincs felkészülve a rendszer – magyarázta Takács, aki szerint az érintettek nevelőszülőknél való elhelyezésének sincs túl sok esélye.– A tapasztalatok szerint a nevelőszülők többnyire világos bőrű, problémamentes gyerekeket szeretnek magukhoz venni. Sajnos gyakori, hogy a nehezen kezelhető (például hiperaktív) gyereket nem tudják felvállalni, és visszaadják. Arról a világról pedig végképp nincsenek ismereteik, ahonnan a menekültek érkeznek. Nem is beszélve arról, hogy sajnos sokan eleve nem állnak túl toleránsan a menekültkérdéshez, és bűnözőket látnak a bevándorlókban – fogalmazott a Takács Imre elnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.