Összeférhetetlenség Lázár János környezetében?

Homolya Róberttel kapcsolatban több projektnél is felmerült a személyi összeférhetetlenség.

MNO
2015. 10. 02. 9:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió csalás elleni hivatala arról tájékoztatta az illetékes magyar szervezeteket, hogy több projekt esetében összeférhetetlenséget állapított meg – írta pénteki számában a lap. A szálak a Pro Vital Zrt.-hez és a Homolya Ügyvédi Irodához vezetnek, melyek korábban Homolya Róberthez voltak köthetők, aki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség végrehajtási elnökhelyettese volt, jelenleg miniszteri biztosként a közbeszerzési rendszer kialakításának koordinálását végzi a Miniszterelnökségen.Amikor Homolya a fejlesztési ügynökségnél, tehát a kormányzatban kezdett dolgozni, egyszemélyes ügyvédi irodájának tevékenységét felfüggesztette, az említett cégekből pedig kiszállt.A Népszabadság birtokába jutott dokumentum szerint az OLAF 2010 őszén kapott jelzést arról, hogy súlyos szabálytalanságok történhettek Magyarországon, és hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség akkori vezetésében személyi összeférhetetlenség állhat fenn. A vizsgálat konkrétan megnevezte Homolya Róbertet. Az összeférhetetlenség nyolc projektben beigazolódott, ezek döntő többségükben olyan uniós támogatásból megvalósuló projektek voltak, melyekben még a 2010-es elsöprő Fidesz-győzelem előtt hirdettek nyertest, és amelyekben közbeszerzési tanácsadóként vagy annak alvállalkozójaként Homolya Róberthez köthető cégek vettek részt.Lázár János a Népszabadság kérdésére elismerte: megkapták az anyagot, s tanulmányozni fogják. Szerinte az összeférhetetlenség Homolya esetében nem bizonyított, az említett posztokat még nem töltötte be, amikor a támogatási döntések megszülettek. „Nem volt ilyen párhuzam” – fogalmazott a Miniszterelnökség vezetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.