Tartja magát a dohányboltok fóliázása

Csak kevés trafikos szüntette meg az elsötétítést. Általános probléma, hogy továbbra is sok üzletben történik rablótámadás.

Markotay Csaba
2015. 10. 03. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is tart a politikai félrenézés és a kivárás a trafikok fóliázása ügyében. Van, aki az utóbbi hetekben – az áprilisi kaposvári gyilkosság után indult „passzív rezisztencia” folytatásaként – eltávolította a fóliát az üzletéről, de a jelenség nem tömeges. Erről beszélt lapunknak Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

Az érdek-képviseleti vezető kifejtette: jogszabályi változások nem voltak ebben az ügyben, és a politika sem foglalkozik most a területtel, miközben továbbra is sok dohányboltot ér támadás. Ez pedig nyilván összefügg azzal, hogy a sötétítés kedvező környezetet biztosít a rablásokhoz. Sáling József szerint ezért mindenképpen lépéseket kell tenni, ennek érdekében két héten belül összehívják a kereskedelemben érintettek részvételével működő ágazati érdekegyeztető fórumot, ahol a munkaadókkal együtt megpróbálnak megoldást találni erre a helyzetre.

A rendőrség nemrég fejezte be a nyomozást a kaposvári dohányboltban elkövetett gyilkosság ügyében. Mint ismert, április 22-én este egy 19 éves férfi több késszúrással ölte meg az üzlet 21 éves alkalmazottját. Utóbb kiderült, a férfi, akit másnap el is fogtak, előre eltervezte, hogy kirabol egy dohányboltot, mert új életet akart kezdeni. A trafikban dolgozó eladónő pedig ugyan átadta neki a kasszában lévő pénzt, mintegy 22 ezer forintot és az üzlet kulcsait, a férfi mégis megölte őt. A gyilkosság után az üzlet tulajdonosa levette a bolt kirakatát elfedő fóliát, mert amiatt kívülről nem lehetett látni a történteket. Akkor sokan követelték, hogy módosítsák azt a jogszabályt, amely szerint a 18 év alattiak védelmében le kell sötétíteni a dohányboltok kirakatát. A kaposvári gyilkosság után Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Rogán Antal akkori Fidesz-frakcióvezető is úgy érvelt, hogy nem kötelező a dohányboltok kirakatának fóliázása – ezt jogszabály nem írja elő –, csak az, hogy kívülről ne lehessen látni a dohányterméket, és a fiatalkorúak elől el legyenek zárva. Kijelentették: ha a trafikosok igénylik, ezt külön bele is írják a törvénybe.

Végül azonban nem változtattak, pedig a bűncselekmény nyomán vetette fel Orbán Viktor miniszterelnök, hogy napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését. A rablások viszont nem szűntek meg: pár napja egy nyírbátori dohányboltot rabolt ki egy férfi.

– Farizeus dolog azt gondolni, hogy a kirakat elsötétítésétől nem tudják az emberek, hogy a trafikokban dohánytermék kapható. Ezzel mindenki, még a fiatalkorúak is tisztában vannak – mondta Sáling József. Arra a felvetésünkre, hogy volt-e a kormánnyal az ügyben bármilyen konzultáció, az érdekvédő nemmel felelt. Jelenleg tart az „agyonhallgatás”, de tudomása szerint nem büntették meg azokat, akik már leszedték a kirakatról a sötétítőfóliát. Az már a nyár elején egyértelművé vált, hogy sem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, sem a fogyasztóvédelmi hatóság szankciójára nem kell számítaniuk a trafikosoknak, ha eltávolítják a fóliát a boltról. Pontos iránymutatás azonban továbbra sincs, így jobb híján marad a jelenlegi rossz gyakorlat.

– A mostani rendszer nem maradhat, mivel az óriási kockázatot jelent a dolgozóknak – tette hozzá a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. Erre hívta fel a figyelmet lapunknak korábban Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára is. Szerinte először tisztázni kell, hogy a teljes fóliázás, ami amúgy nem kötelező, jelent-e veszélyt a trafikokban dolgozókra, azaz növeli-e a bűncselekmények elkövetésének kockázatát. A szövetség szerint erre igen a válasz. Ezután meg kellene nézni, hogy teljes fóliázás nélkül meg lehet-e oldani, hogy ne lehessen látni a dohánytermékeket. – Ha igen, akkor a jelenlegi törvényi keretek között lehet maradni, ellenkező esetben viszont módosítás szükséges – fejtette ki a főtitkár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.