A Jobbik ügydöntő népszavazást tartana

A DK aláírást gyűjt, az MSZP a nem Juncker-féle kvótát támogatja, a Fidesznek már Erdélyben is gyűjtenek.

MTI
2015. 11. 09. 12:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján kifejtette: kezdeményezésük az alaptörvénybe foglalná, hogy az ország bevándorláspolitikájáról ügydöntő népszavazáson is döntés hozható. Erre – mint mondta – azért van szükség, mert nemzetközi szerződések és uniós döntések miatt jogi aggályok merülhetnek fel a népszavazás lehetőségével kapcsolatban.

Szerinte egy népszavazás eredményével a birtokában a kormány is hatékonyabban tárgyalhat Brüsszelben és érhet el tisztességes feltételeket az ország számára.

Z. Kárpát Dániel szólt arról is: a kormánypártok aláírásgyűjtését a bevándorlási kvóták elutasításával kapcsolatban pártja továbbra is támogatja – összekapcsolva egy korrupcióellenes kezdeményezéssel –, de csupán „fájdalomcsillapító intézkedésnek” tartja.

Az MSZP nem támogatja azt a Juncker-féle javaslatot, amely általános érvényűen, kötelezően vezetné be a befogadandó menedékkérők kvótáját; az átmeneti elhelyezést, vagyis a menekültek áttelepítését lehetővé tevő kvótarendszert viszont igen – mondta Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtést indít az Európai Unió által javasolt menekültkvóták támogatása mellett – közölte a párt ügyvezető alelnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján. Molnár Csaba azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök a kvóta elutasításával kisebbségben van, mert a magyar mellett csak a szlovák kormány megy szembe az erről szóló uniós döntéssel. Egyúttal utalt arra, a korábban általa is ismertetett, az Eurobarometer által készített őszi felmérésre, amely szerint a magyarországi megkérdezettek 74 százaléka egyetért azzal, hogy „a menekültek elosztásáról uniós szinten kell dönteni, kötelező uniós kvóták alapján”. Petíciójuk során ők is ehhez kérnek támogatást – közölte Molnár Csaba.

Az EP-képviselő kijelentette: a kvótarendszer elutasítása azt eredményezheti, hogy több százezer menekültet toloncolnak vissza, míg elfogadása esetén csak néhány ezer embert kell befogadni.

A menekültek áttelepítését célzó programról szeptemberben döntöttek egyes uniós tagállamok. A kezdeményezés két év alatt 160 ezer Olaszországban és Görögországban partot ért menedékkérő áthelyezését irányozza elő Észak- és Nyugat-Európába. A bevándorlási hullám kezelésére Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ugyancsak szeptemberben javasolta a kötelező befogadási kvótát. Molnár Zsolt a rádióműsorban közölte: nem lehet azt mondani, hogy mindenki, aki „menekült kíván lenni”, automatikusan bekerülne egy elosztási rendszerbe, és a tagállamoknak be kellene őket fogadniuk.

Az ellenzéki politikus szerint a „megbukott” dublini rendszer alapján körülbelül 150-170 ezer ember visszatoloncolásának „rémképe fenyegeti az országot”. Ezt a kérdést oldaná meg az az átmeneti elhelyezés, amely alapján a menekültrendszerbe már bekerült körülbelül 160 ezer embert osztanák szét, alapvetően Görögországból és Olaszországból – közölte.

Molnár Zsolt elmondta, az elosztás főként az országok teherbíró képessége és lakosságszáma alapján menne végbe. Magyarország esetében ez két év alatt 2000 ember befogadását jelentené – jegyezte meg.

Azt mondta, a két kvóta között óriási különbség van, amelyet egybemosnak a kormánypártok.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös felhívásban kéri az erdélyi magyarok csatlakozását a bevándorlási kvóták elleni Fidesz-petícióhoz – jelentette be Tőkés László EMNT-elnök és Szilágyi Zsolt EMNP-elnök egy hétfői, nagyváradi sajtótájékoztatón.

Tőkés László emlékeztetett arra, hogy a Fidesz petíciójának az a címe: Védjük meg az országot. „Azt mondom, védjük meg a nemzetet, védjük meg értékeinket, védjük meg Romániát, és csatlakozzunk ehhez a felhíváshoz. Azt hiszem, hogy a demokratikus EU csak a demokratikus közakaratból ért. Nagy szakadék van a politikai osztály és a polgári társadalom között. Ezt a szakadékot be kell tömni, át kell hidalni” – magyarázta a tanács elnöke.

A politikus meghatónak nevezte a visegrádi szövetség országainak a szolidaritását a bevándorlás ügyében. Úgy véli, a román–magyar viszony is az együttműködés, a szolidaritás felé mutat azután, hogy Victor Ponta lemondott román miniszterelnök „a vádlottak padján várja sorsa beteljesedését”, és Áder János elnök a múlt héten Bukarestben találkozott Klaus Iohannis román államfővel.

Szilágyi Zsolt felhívta a román döntéshozók figyelmét arra, hogy a Görögországból elindult több tízezres migránstömeg napokon belül eléri a közép- és kelet-európai térséget, és félő, hogy Románia felé is migrációs útvonal épül ki. A pártelnök újra javasolta, hogy Románia is építsen kerítést a szerb–román zöldhatárra.

A sajtótájékoztató után az MTI-nek elmondta: az aláírásgyűjtés technikai részleteiről ezután döntenek. Később közlik, hogy miként írhatják alá a Fidesz-petíciót az erdélyi magyarok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.