Áder a pilisi jégkárról: állampolgárok is segítettek

A köztársasági elnök köszönetet mondott a jégkárt szenvedett erdők helyreállításában közreműködőknek.

MTI
2015. 11. 16. 20:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A köztársasági elnök emlékeztetett arra, hogy 2014 decemberében 30 ezer hektár erdő károsodott súlyosan, és több mint 2 millió csemetét kell elültetni, hogy a kárt orvosolni lehessen. Áder János kiemelte, hogy a nagy cégek segítsége mellett sok ember támogatta egy-egy telefonhívással a közszolgálati televízió tematikus napját, amely segítséget nyújtott abban, hogy az állampolgárok is részt vegyenek a magyar erdők megújításában.

A csemeteültetés megtekintése előtt a királykúti vadászkunyhónál Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke tájékoztatta Áder Jánost az erdőket ért jégkárról, a helyreállítási munkálatok eredményeiről. Az egyesület elnöke elmondta, 2015. október végéig csaknem 200 ezer köbméter jégkárt szenvedett fát termeltek ki, 2016 végéig további mintegy 100 ezer köbméter kitermelése várható. A jégkárral érintett területek erdősítéséhez csaknem 2,3 millió csemete és 6 tonna makk szükséges.

Zambó Péter tájékoztatása szerint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által meghirdetett SOS – Bajban az erdő! kezdeményezéshez, a jégkárral foglalkozó tematikus nap eredményeképpen, 45 ezer betelefonáló csatlakozott, és rövid idő alatt 10 millió forint gyűlt össze. Az akcióhoz több nagy cég csatlakozott, így az Országos Erdészeti Egyesület 45 millió forintot oszthat szét a jégkárban érintett erdőgazdaságok között.

Az egyesület elnöke a jégkárok felszámolásához nyújtott támogatásáért ezüst erdészjelvényt és emléklapot adott át Áder Jánosnak, Siklósi Beatrixnak, az MTVA főszerkesztőjének, valamint az Andreas Stihl Kft., a CBA, az OTP Bank, a Mountex Kft. és a Szerencsejáték Zrt. egy-egy képviselőjének. Az SOS – Bajban az erdő! kezdeményezéshez a 13600-as telefonvonal 2015 végéig működik, a 90-es kód megadásával lehet 250 forintot felajánlani a károsodott erdők felújítására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.