Daganatos betegek: a központosítás a lehetséges megoldás

A meghatározott keretösszeg miatt nem mindig lehet időben kivizsgálni a betegeket.

Kuslits Szonja
2015. 11. 02. 12:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A teljesítményvolumen-korlát (tvk) azt a keretösszeget jelenti, amit egy állami kórház a betegek kezelésére fel tud használni. Ha egy intézmény „kicsúszik” ebből a meghatározott keretből, vagyis több pácienst fogad, mint amennyit szabadna, akkor utánuk az Országos Egészségbiztosítási Pénztár már nem fizet, ellátásukat a kórháznak kell fedeznie. – A gond az, hogy az onkológiai betegek ellátása is a tvk alá esik. Vagyis hiába hozott a kormány rendeletet arról, hogy daganat gyanúja esetén két héten belül el kell végezni a CT-, illetve az MR-vizsgálatot, ez nem jelenti azt, hogy a beteg azonnal diagnózishoz és ellátáshoz is jut – nyilatkozta lapunknak Ficzere Andrea, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója. A szakember szerint a döntéshozók nem vették figyelembe, hogy egy daganatos beteg kivizsgálásánál mi az algoritmus, így a kiegészítő vizsgálatokra továbbra is sokat kell várni. Ráadásul egy daganatot a CT vagy az MR önmagában nem is képes igazolni, hiszen a korrekt diagnózis rendszerint csak szövettani vizsgálattal állítható fel. – A szándék jó, de ez a helyzet megváltozásához kevés, hiszen csak abban az esetben lenne áttörés, ha az összes többi, a diagnózis felállításához szükséges vizsgálatot is el lehetne végezni rövid idő alatt, s azt követően azonnal megkezdődne a beteg gyógyítása – fűzte hozzá Ficzere Andrea.

Jelenleg hetek is eltelnek, mire minden szükséges vizsgálat elkészül, és az esetek nagy részében a kezelés megkezdése – pont a tvk miatt – még tovább késik. Így az onkológiai betegek érdemben nem profitálnak az új rendelkezésből.

A főigazgató úgy véli, az onkológiai pácienseknek mindenhol elsőbbséget kellene kapniuk, nem csak a CT- és MR-vizsgálatnál. – Jó volna elérni – és ezért küzdünk sokan –, hogy az onkológiai betegellátás kiessen a tvk alól, akár műtétről, akár sugárterápiáról van szó, hiszen ezeknek a betegeknek nincs idejük várakozni – mondta Ficzere Andrea. Érvelése szerint ugyanakkor nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az egészségtudatos életmódra, az élelmiszerek potenciálisan rákot okozó összetevői fogyasztásának kerülésére, a szűrővizsgálatok igénybevételére és arra, hogy baj esetén a beteg minél korábban forduljon orvoshoz. Hiszen a gyógyító tevékenység mellett legalább ugyanennyire fontos a betegek hozzáállása. Ha már kialakult a betegség, a páciensnek is időben kell jeleznie, ugyanis a korai stádiumban elvégzett kezelés jóval nagyobb esélyt ad a gyógyulásra. Azoknál viszont, akiknél előrehaladott állapotban fedezik fel a rákot, a milliókba kerülő gyógykezelés sem tud mindig segíteni. A daganatok nagy része korai szakaszban eredményesen gyógyítható. Bizonyos típusoknál viszont sokkal jobbak lennének a betegek életkilátásai, ha a daganat időben történő észlelése után azonnal el lehetne kezdeni a terápiát, amelynek jóval alacsonyabbak lennének a költségei is. Ráadásul a gyógyult betegek az esetek zömében visszamennek dolgozni, ezáltal újra keresőképessé válnak. – Ez a kérdés mindenképpen globális szemléletet igényel; nem csak azt kell figyelni, hogy aktuálisan épp mennyit teszünk be a rendszerbe – fejtette ki Ficzere Andrea.

Az Uzsoki Utcai Kórházat vezető szakember is támogatja Kásler Miklósnak, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatójának azt a gondolatát, miszerint még tovább kell centralizálni az onkológiai ellátást. Mindkét kórházvezető úgy véli, az lenne a célravezető, ha az ország jól definiált onkológiai centrumaiban szerveznék az ellátást, és ezáltal a betegek az alapellátásnál gyorsabban, szervezettebben jutnának el azokba a központokba, ahol az elvárható magas szakmai színvonalon kapnák meg azt, amire szükségük van. – Ez a fajta centralizálás más – speciális szempontokat igénylő – területeken is eredményt hozhat, hiszen lényegében mindegy, hogy onkológiáról, szívsebészetről, idegsebészetről vagy ortopédiáról van szó, a betegutakat és a kapacitáseloszlásokat kellene újragondolni. Ezekkel a változtatásokkal nagyon sok, többszörösen, s mondjuk ki, időnként fölöslegesen elvégzett vizsgálatot és beavatkozást lehetne elkerülni. Így részben meg lehetne a forrása annak a pluszpénznek, amely tvk-menetessé tehetné az onkológiai ellátást – hangsúlyozta az Uzsoki kórház igazgatója.

Ficzere Andrea arra az egyáltalán nem lényegtelen tényezőre is kitért, hogy a várólisták kialakulása a tvk-hoz kötődik. – Azért, hogy a kórházak a nagyon súlyos, akut betegeket el tudják látni, váratják azokat, akiknél tervezhetők a beavatkozások, vagy nem annyira súlyos a kórkép – magyarázta a szakember.

Ficzere Andrea szerint az Uzsokiban minden ambulancia túlterhelt, de sokkal több beteget is el tudnának látni, ha a tvk engedné, hiszen a többi szükséges személyi és tárgyi feltételt az intézmény megteremtené. A kórházvezetők felelőssége megfelelő módon tervezni és szervezni a munkát; például a tvk-t is úgy kell szétosztani az osztályok között, hogy lehetőség szerint mindig maradjon kapacitás a sürgős, nem tervezett esetekre is. Ez persze nem mindig sikerül, hiszen számos tényező befolyásolja egy kórház szakmai működését. Ugyanakkor az egészségügyi intézményeknek mindig a betegek érdekeit kellene szem előtt tartaniuk, hiszen mégiscsak róluk szól az egészségügy.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.