Egy hónapot késik a vádemelés

A kilenc éve meggyilkolt Balla Irma ügyében nem hibázhatnak még egyet a hatóságok.

Szemán
2015. 11. 14. 6:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismeretes, D. Lajos az áldozat fia, Schönstein Sándor elleni eljárás alatt kétszer is beismerte a gyilkosságot, ám később visszavonta vallomásait. Schönstein védője hiába indítványozta, hogy a pert függesszék fel D. Lajos szerepének tisztázásáig, a Legfőbb Ügyészség is lesöpörte a kezdeményezést, Schönsteint pedig 12 évre ítélték, majd később bizonyítottság hiányában felmentették. Az új nyomozás során egyébként azonosították Balla Irma hálóruháján és lepedőjén is D. Lajos DNS-ét.

– Az a tény, hogy az ügyészség nem ad további feladatot a nyomozó hatóságnak, azt jelenti, hogy a vád-előkészítési szak húzódik el. Az eredeti, Schönstein Sándor elleni első nyomozás és a vádirat óriási szakmai hibákkal volt teli, félreértelmezték a vizsgálat eredményét, és tévesen ítéltek el egy ártatlan embert. Így szakmailag indokoltnak tartom a szokásosnál hosszabb vád-előkészítési szakot – fejtette ki kérdésünkre Magyar György, Schönstein védője. – A védencem elleni nagy publicitást kapó és egyben felháborodást kiváltó eljárás ismeretében nem teheti meg a vádhatóság, hogy ismét hibázzon. Minden bizonyítékot alaposan meg kell vizsgálniuk, és azok eredményeként kell a vádiratot megszerkeszteniük – jelentette ki.

Hozzátette: a bíróság csak a vádirat és a nyomozati anyagok szerint dolgozhat; egy eredményes nyomozás során beszerzett bizonyítékok alapján pedig olyan vádirat születhet, amelynek nyomán – kilenc év után – a valódi tettest is elítélhetik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.