Évi 300 millióból bérelnek irodát képviselők

Több fideszes politikusnak csak a havi maximális összeg környékén sikerült megfelelő helyiséget találni.

MNO
2015. 11. 12. 11:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évi 312 millió forintnyi közpénzből bérel irodát az Országgyűlés Hivatala parlamenti képviselőknek azokon a hivatali helyiségeken túl, amelyek a Parlamenthez közeli Képviselői Irodaházban rendelkezésre állnak számukra – írja a Népszabadság.

Képviselői tevékenység ellátására alkalmas iroda igénylésére tavaly tavasz óta van lehetősége a képviselőknek, az egyéniben megválasztott politikusok a választókerületükben, míg az országos listáról bejutók bármely településen bérelhetnek ilyen helyiséget. A havi bruttó bérleti díj legfeljebb 374 ezer forint lehet, és bár a baloldali napilap online kiadásának számításai szerint az átlag költség 170 ezer forint körül van, sok képviselő a maximumhoz közeli összegért vesz ki irodát.

Nyitrai Zsolt (Fidesz) havonta 373 939 forintért bérel egy egri helyiséget, Gelencsér Attila (Fidesz) kaposvári irodája 370 ezer forintba, míg az úgyszintén kormánypárti Bányai Gábor kiskunhalasi és Hende Csaba szombathelyi irodája 360-360 ezer forintba kerül.

Vona Gábor Jobbik-elnök esetében havi 340 ezer forintra rúg a bérlés összege, bár ebből a pénzből ő három irodát tart fenn, a szintén jobbikos Hegedűs Lorántné pedig az engedélyezett keretből öt helyiséget vesz ki.

Fodor Gábor (Magyar Liberális Párt), Szabó Tímea (Párbeszéd Magyarországért), Szelényi Zsuzsanna (Együtt), valamint Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció további három politikusa esetében az Országgyűlés tulajdonképpen a központi pártiroda bérleti díjának egy részét finanszírozza.

A törvény szerint a kibérelt ingatlan tulajdonosa nem lehet képviselő vagy annak közeli hozzátartozója, illetve az érdekeltségükbe tartozó párt vagy gazdasági társaság. Ebből a szempontból nézve az MSZP háza táján található néhány érdekesség. Pécsett a szocialista Szakács László és Tóth Bertalan a Halexa Kft.-től bérel irodát, a szerződést a cég nevében az egykori MSZP-pénztárnok Puch László – jelenleg nem képviselő, csak a szocialisták Baranya megyei elnöke – felesége írta alá. Puch utódjának, Velez Árpádnak pedig a szocialisták volt EP-képviselőjének, Herczog Editnek a férje ad bérbe irodahelyiséget Székesfehérváron.

Ahogy a Népszabadság írja, az Országgyűlés 199 képviselője közül 104 él az Országgyűlés Hivatala által adott lehetőséggel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.